Phoolan Devi, simbolul feminin al luptei de castă din India

O dată destul de controversată a fost marcată luna trecută în India: ziua de naştere a 'reginei bandiţilor', Phoolan Devi.
Phoolan Devi, simbolul feminin al luptei de castă din India(arhiva) (RAVEENDRAN/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
10.09.2011

O dată destul de controversată a fost marcată luna trecută în India: ziua de naştere a 'reginei bandiţilor', Phoolan Devi. Scurta viaţă a acestei femei pare desprinsă dintr-un roman de aventuri. Fostă prostituată, apoi lider al unei bande care s-a remarcat prin zeci de asasinate şi furturi, Phoolan a ales mai târziu să se predea autorităţilor, a devenit deputat şi a murit, împuşcată, în 2001. Prin urmare, ce i-a determinat pe miile de indieni să iasă în stradă şi să cinstească memoria unei persoane atât de 'îndoielnice'?

Răspunsul este simplu: pentru milioane de indieni, Phoolan Devi a devenit simbolul luptei de rezistenţă a castelor sărace în faţa celor bogate. După cum constată corespondentul publicaţiei ruse Novâie Izvestia, în pofida eforturilor depuse de autorităţile indiene şi a prevederilor din Constituţia Indiei, inechitatea dintre caste nu a fost depăşită în această ţară.

Una dintre castele cele mai hulite din India o constituie cea a 'intangibililor', cu sens peiorativ de această dată. Reprezentanţii acestei caste se ocupă de activităţi considerate 'ruşinoase' din punctul de vedere al hinduşilor: cum ar fi prelucrarea pieilor, de exemplu. Se consideră că reprezentanţii castelor superioare 'se murdăresc' prin simpla atingere a 'intangibililor'. Există un sistem întreg de interdicţii pe care, potrivit canoanelor hinduismului, aceşti paria ai societăţii sunt obligaţi să le respecte. Una dintre interdicţii este de a nu cere ajutor de la cei aflaţi mai sus în ierarhia castelor.

În pofida faptului că discriminarea pe principii de caste este interzisă de Constituţia Indiei, fenomenul este încă unul extrem de răspândit, mai ales în provincie. O statistică exactă privind asemenea acte de discriminare nu există în India, aceasta fiind dificil de realizat, deoarece de multe ori atacurile la adresa reprezentanţilor castelor inferioare sunt considerate 'ciocniri religioase', mulţi dintre 'intangibili' fiind creştini.

Revenind la Phoolan Devi, banda acesteia era una dintre puţinele care încălca demonstrativ interdicţiile de castă. Phoolan mânca la aceeaşi masă cu reprezentanţi ai castelor superioare, înălţa rugăciuni zeiţei hinduse Durga, lucru strict interzis celor ca ea.

Oamenii lui Devi 'au îndrăznit' chiar să ridice mâna asupra uneia dintre cele mai respectate caste: rajput. În data de 14 februarie 1981, banda lui Phoolan a făcut măcel în localitatea rajput Behami, omorând 30 de oameni care, în opinia lui Devi, se făceau vinovaţi de persecutarea daliţilor, cum mai sunt denumiţi în India reprezentanţii castelor inferioare.

În prezent, 'Măcelul de Sfântul Valentin' este marcat în India de unii dintre adepţii lui Phoolan Devi. La rândul lor, reprezentanţii castei rajput sărbătoresc, probabil, ziua de 25 iulie, zi în care Phoolan Devi a fost împuşcată mortal de un bărbat ce supravieţuise măcelului din Behami.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor