Petre Roman a rămas fără mandatul de deputat
alte articole
După îndelungi tegiversări şi chiar amenzi încasate de deputaţii jurişti, luni, Camera Deputaţilor a luat finalmente act de încetarea mandatului de deputat al lui Petre Roman şi a aprobat vacantarea locului acestuia în Parlament, informează Mediafax.
Potrivit sursei citate, deciziile au fost luate după o oră de discuţii contradictorii între preşedintele Camerei Valeriu Zgonea şi deputaţi PNL şi UDMR, care s-au poziţionat împotriva încetării mandatului lui Petre Roman, declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate.
Astfel, liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, a cerut scoaterea subiectului de pe ordinea de zi pe motiv că există un certificat de grefă la Curtea de Apel unde Petre Roman a contestat decizia ANI.
Atât Orban cât şi deputaţi UDMR au susţinut că ar trebui aşteptată decizia din justiţie şi au întrebat ce s-ar întâmpla dacă justiţia va accepta contestaţia lui Roman la decizia ANI (contestat depusă prea târziu, conform ANI), după încetarea mandatului său:
"Sistemul românesc privind justiţia scârţie! Cine va plăti dacă CEDO va hotăra că statul a greşit? Iată câteva întrebări care se datorează legilor pe care noi le gândim aici”, a acuzat liderul deputaţilor UDMR, Mate András.
În favoarea încetării mandatului lui Petre Roman a intervenit preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, care a susţinut că forul legislativ trebuie să respecte legile şi regulamentul şi să ia act de încetarea mandatului deputatului Petre Roman după raportul ANI.
Ulterior, proiectul de hotărâre privind vacantarea locului de deputat din circumscripţia în care a candidat Petre Roman a fost votat cu 200 de voturi „pentru”, 11 împotrivă şi 21 de abţineri.
Petre Roman şi ANI
Reamintim că pe 12 ianuarie, Agenţia Naţională de Integritate a solicitat ca Petre Roman să fie revocat din funcţia de deputat, după ce raportul prin care a fost constatată incompatibilitatea fostului premier a rămas definitiv, prin necontestare, iar luni, 2 februarie, a mai trimis o cerere cu acelaşi obiect.
ANI i-a solicitat preşedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, să constate demiterea de drept din calitatea de deputat a lui Petre Roman, avertizând că dacă nu va dispune aceste măsuri va sesiza Parchetul pentru abuz în serviciu.
Iniţial, Petre Roman a contestat raportul ANI la Tribunalul Bucureşti, însă instanţa a constatat că acţiunea împotriva raportului ANI a fost depusă la o altă instanţă decât cea competentă, respectiv Curtea de Apel Bucureşti. Mai mult, Roman nu prezentase dovada achitării taxei de timbru. În consecinţă, Tribunalul Bucureşti a respins definitiv sesizarea deputatului PNL, arătând că acesta nu mai poate contesta raportul de incompatibilitate.
Abia după ce ANI a cerut Camerei Deputaţilor revocarea sa din funcţia de deputat, Roman a depus o nouă contestaţie la raportul de incompatibilitate, dosarul fiind înregistrat pe 16 ianuarie la Curtea de Apel Bucureşti.
În consecinţă, potrivit unor surse citate de Hotnews, o zi mai târziu, toţi cei 22 de membri ai Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor au fost amendaţi de ANI, cu 2000 de lei fiecare, pe motiv că nu l-au revocat din funcţie pe deputatul Petre Roman.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.