Irinel Columbeanu, un denunţător "generos": Cei turnaţi erau etichetaţi "ostili regimului comunist"

Colaborator al fostei Securităţi ceauşiste, sub numele de "Ivănescu", Irinel Columbeanu nu s-a limitat la a-şi denunţa colegi, colaboratori etc ci i-a acuzat pe aceştia, în notele sale informative, de "atitudine ostilă regimului comunist" şi"că nu sunt ataşaţi politicii partidului."
Irinel Columbeanu. (captură.)
Loredana Diacu
09.02.2015

Colaborator al fostei Securităţi ceauşiste, sub numele de "Ivănescu", Irinel Columbeanu nu s-a limitat la a-şi denunţa colegi, colaboratori etc., ci i-a acuzat pe aceştia, în notele sale informative, de "atitudine ostilă regimului comunist" şi"că nu sunt ataşaţi politicii partidului."

Potrivit Mediafax, în motivarea deciziei Înaltei Curţi, care a confirmat că Irinel Columbeanu a colaborat cu fosta Securitate se arată că în denunţurile pe care acesta le formula, nu ezita să-i eticheteze pe cei pe care-i turna, drept ostili regimului comunist şi orânduirii socialiste.

"Informaţiile furnizate de intimatul-pârât prin notele informative, referitoare la aspecte legate de preocupările, opiniile şi anturajul persoanelor vizate, întrunesc condiţia privind denunţarea unor atitudini potrivnice regimului totalitar comunist. (...) Este relevantă împrejurarea că, în cuprinsul notelor informative, intimatul-pârât nu se limita să reproducă opiniile persoanelor denunţate, ci califica manifestările acestora, trăgând concluzia că au o atitudine ostilă regimului comunist şi orânduirii socialiste ori că nu sunt ataşate politicii partidului", se arată în motivarea deciziei definitive, din 15 octombrie 2014, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Merită menţionat că, pe vremea fostului regim, astfel de calificative precum cele răspândite cu generozitate de Irinel Columbeanu puteau aduce ani grei de muncă la Canal, la îndiguirea Oltului sau prin alte puşcării comuniste.

Potrivit sursei citate, ÎCCJ a constatat că în urma acţiunilor lui Columbeanu a fost îngrădit dreptul de exprimare şi libertatea opiniilor, dar şi dreptul la viaţă privată ale persoanelor denunţate de acesta.

Reamintim că, în 15 octombrie 2014, ÎCCJ a stabilit definitiv că Irinel Columbeanu a fost colaborator al Securităţii. Instanţa supremă a admis astfel recursul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) formulat împotriva hotărârii Curţii de Apel Bucureşti, care în 9 septembrie 2013 stabilise că Irinel Columbeanu nu a fost colaborator al Securităţii.

Judecătorii Curţii de Apel afirmaseră că Irinel "nu şi-a dorit să încalce drepturile persoanelor despre care a furnizat informaţii, neavând reprezentarea concretă a consecinţelor faptelor sale".

Irinel "Ivănescu" Columbeanu

Potrivit CNSAS, Irinel, declarat colaborator al fostei Securităţi având nume conspirativ „Ivănescu", a fost racolat de securitate în anii '80. Irinel Columbeanu ar fi dat 118 note informative despre colegii săi de la Universitatea Politehnică pe vremea când era student. În schimbul acestor servicii, "Iri" primea modeste sume de bani, cât să îşi cumpere o borsetă de piele, un stilou sau să deconteze mici cheltuieli de ziua lui.

Irinel, cunoscut îndeosebi ca "Iri", a devenit o personalitate a lumii mondene din Bucureşti începând cu 1995, după ce a avut o relaţie cu creatoarea de modă Romaniţa Iovan, după care s-a însurat cu mult mai tânăra Monica Gabor. Averea lui Irinel Columbeanu era estimată la 120 de milioane de euro în anul 2008, pentru a ajunge la 7 milioane de euro în anul 2009. În 2013 Irinel Columbeanu a fost executat silit de bănci pentru credite pe care nu le-a plătit.

Irinel Columbeanu este fiul lui Ion Columbeanu, fost agitator comunist înscris în Partidul Comunist din 1947. Columbeanu "senior" a reuşit, potrivit Wikipedia, performanţa de a fi şef de protocol în toate guvernele României, de la Gheorghiu Dej până în 2002, epoca "de glorie" Ion Iliescu - Adrian Năstase. După căderea lui Ceauşescu, personaj pe care Columbeanu senior îl descrie drept “superinteligent nativ", Ion Columbeanu s-a "remarcat" în principal ca secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului în guvernele Petre Roman (fiul fruntaşului comunist Walter Roman) şi respectiv Nicolae Văcăroiu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor