Petiţie de două rânduri strânge mii de semnături pe internet

Legea prin care parlamentarii au avut grijă să aibă bătrâneţi confortabile, în timp ce mulţi pensionari români trăiesc sub limita subzistenţei, a stârnit nemulţumire printre români.
Vot pe Legea Bugetului în Parlament, 16 decembrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
26.05.2016

Pe internet a fost lansată o petiţie vizând anularea pensiilor speciale pentru parlamentari. Deşi are doar două rânduri, petiţia a reuşit performanţa să strângă aproape 7000 de semnături şi sute de comentarii.

"Petiţie pentru modificarea legii 96/2006 şi anularea completărilor aduse la aceasta în Ianuarie 2016. Concret, se cere anularea pensiilor speciale pentru parlamentari, aşa cum au fost specificate în legea 96/2006, modificată şi promulgată în Ianuarie 2016 .", este textul petiţiei care poate fi accesată aici

"Pentru noi cei de rând avem pensii şi salarii de nimic, care nu ne ajung până luna viitoare pentru a vieţui, dar să mai facem vile şi palate şi maşini ca ei. Pentru noi nu sunt bani de măriri (ex: am vechime de 37 ani şi pensie aproape (nu) 900 lei - corect? Noi renunţăm şi la medicamente, la staţiune şi la mare ..., plătim curentul la fel ca ei... şi altele. Ruşine şi vor tot, dormind acolo. Să fie bani investiţi în spitale, cultură, învăţământ, pentru copii la şcoală manuale gratuit chiar şi rechizite. Mărirea alocaţiilor, că de aceea sunt atâţia analfabeţi şi....multe altele.", scrie o persoană.

"Este inadmisibil ca un pensionar cu 46 de ani de muncă să aibă o pensie mai mică decât unul care nu face nimic în parlament.", scrie un semnatar.

"Care este scopul acestor noi privilegii şi ce au făcut pentru ţară ca să merite aşa ceva ! Ar trebui să le fie ruşine, dar ei nu au aşa ceva!", adaugă un altul.

"Când au candidat, nu au pus condiţii. Nu discuţi termenii contractului pe perioada în care te-ai angajat. Nu poţi să-ţi acorzi privilegii din banii publici!", completează un altul.

"În această ţară, nimeni nu este special, inclusiv parlamentarul, care distribuie veniturile acestei ţări aşa cum îl taie capul. Eu sunt împotriva tuturor pensiilor speciale, care produc o discriminare la nivelul pensionarilor.", mai scrie o persoană.

Mult controversatul proiect al pensiilor speciale pentru parlamentari a intrat în vigoare la finele lui ianuarie 2016. Peste 200 de foşti parlamentari s-au adresat Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a beneficia de lege.

În baza acestui proiect care, reamintim, a fost întors de preşedintele Iohannis în Parlament pentru a fi votat apoi a doua oară, parlamentarii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, să primească indemnizaţie pentru limită de vârstă, asta în cazul în care nu sunt realeşi pentru un nou mandat. Aleşii poporului vor primi o pensie specială, calculată în funcţie de numărul de mandate încheiate, însă în limita a cel mult trei.

Un parlamentar cu un singur mandat ar urma să primească o pensie de circa 1.550 de lei, cel cu două mandate de 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, în jur de 4.600 de lei.

Pentru a beneficia de această pensie specială, parlamentarii trebuie să fi încheiat cel puţin un mandat complet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor