Grevă de avertisment pe aeroportul Henri Coandă. "Vom anunţa organele statului şi SRI" (Video)
alte articole
În jur de 150 de angajaţi ai firmei Globe Ground România, cea care se ocupă de gestionarea bagajelor şi de pregătirea avioanelor înainte de zbor, au declanşat vineri grevă de avertisment, timp de două ore. Nemulţumiţi de condiţiile grele de muncă, oamenii au protestat timp de două ore în incinta companiei şi anunţă că, dacă negocierile cu managementul companiei vor eşua, ar putea urma o grevă generală. Mai mult, autorităţile de resort şi SRI vor fi anunţate că angajaţii firmei de handling muncesc în condiţii care pun în pericol activitatea pe aeroport.
"Angajaţii sunt obligaţi să facă mai mult decât e în fişa postului, ceea ce prezintă un mare risc pentru oameni şi pentru pasageri. Faptul că ei nu recunosc legea 95 ca fiind aplicabilă, deşi în mod explicit e aplicabilă activităţii de handling aeronautic, este un mare semn de întrebare şi nu mai departe de săptămâna viitoare ne vom adresa organelor statutului cu atribuţii în zona de securitate a statului, căci aeroportul este zonă de securitate maximă, că suprasolicitarea fizică şi psihică a salariaţilor care contribuie prin activitatea lor la siguranţa navigaţiei, un astfel de risc poate să conducă la evenimente de securitate nedorite. Vom informa inclusiv SRI care e responsabil cu astfel de zone de securitate. Un salariat care este chemat la ore nefireşti, care lucrează mai mult, care cară o cantitate imensă de bagaje în raport cu posibilităţile sale fizice poate constitui un factor de vulnerabilitate în activitatea de încărcare descărcare a aeronavelor, de check in.", a declarat Mircea Burlacu preşedintele Federaţiei Sindicatelor Portuare, la care sunt afiliaţi angajaţii Globe Ground.
Principalele nemulţumiri ale oamenilor sunt legate de nivelul salarizării, pe care îl consideră foarte mic - 1200 lei la încadrare - şi de volumul mare de muncă. Din cauza deficitului de personal, angajaţii muncesc 12, 13 sau chiar 14 ore pe zi, au susţinut protestatarii. Mai mult, munca de noapte nu le este recunoscută. Astfel, angajaţi ajunşi la pensionare au constatat, ajungând că, după ani grei de muncă de noapte, în scriptele casei de pensii apărea că ar fi muncit opt ore pe zi, în regim diurn.
"Mă deranjează că în câţiva ani voi ieşi la pensie şi nu mi-au recunoscut drepturile. Sunt colegi de ai mei care au plecat acasă cu 1200 lei pensie, iar colegi de la Tarom au peste 2200 2400 şi am muncit atâţia ani aici cu toţii", a declarat un sindicalist.
De asemenea, oamenii se plâng şi de faptul că nu li se asigură transportul şi nici decontarea acestuia nici măcar când sunt chemaţi la muncă (sau pleacă de la muncă) la ore târzii din noapte.
Negocierile sindicaliştilor cu conducerea Globe Ground România vor continua. În cazul în care revendicările angajaţilor nu îşi vor găsi o soluţionare, va urma grevă generală, 95% dintre salariaţii companiei au semnat că sunt de acord cu acest demers.
Reamintim că greva sindicaliştilor ar putea întârzia mai multe curse, firma prestând servicii pentru Air France - KLM, Alitalia, Flydubai, Lufthansa şi TAROM. De altfel, compania aeriană românească deţine 37% din acţiunile acestei firme, iar Aeroportul Henri Coandă, alte 13 procente, potrivit digi24.ro.