Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, respinsă în Camera Deputaţilor

Legea prin care aleşii locali ar urma să primească pensii de până la 6500 de lei nu a întrunit un număr suficient de voturi în Camera Deputaţilor.
În Parlament la votarea bugetului pe 2016, 16 decembrie 2016 (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
13.04.2016

Legea pensiilor speciale pentru primari a căzut la votul din Parlament, neîntrunind numărul necesar de voturi. Controversatul act normativ a întrunit doar 149 voturi pro, 67 contra şi patru abţineri, în condiţiile în care, pentru a fi adoptată, o lege organică are nevoie de 190 de voturi, relatează B1 TV.

Potrivit sursei citate, decizia i-a nemulţumit pe social democraţi, care au susţinut că cer în continuare performanţe mari primarilor, dar aceştia se expun la riscuri foarte mari şi au salarii mici. Pe de altă parte, liberalii au susţinut că proiectul este neconstituţional şi că este o demagogie să li se promită oamenilor lucruri care nu le pot fi date.

În acest context, liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a acuzat pe liberali ”de ipocrizie” şi de faptul că parlamentarii deşi au pensii speciale, când vine vorba ca şi primarii să aibă un drept asemănător cu cel al parlamentarilor ”vin nişte oameni de pe partea dreaptă şi se opun”, arată stiripesurse.ro.

Actul normativ va merge la Senat, în calitate de cameră decizională.

Reamintim că în 19 ianuarie a.c. Curtea Constituţională, sesizată de Guvern, a constatat că legea pensiilor speciale pentru aleşii locali a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituţionale cuprinse în art. 16 referitoare la egalitatea în drepturi a cetăţenilor, precum şi a celor ale art.138 alin.(5) care consacră interdicţia aprobării cheltuielilor bugetare fără stabilirea sursei de finanţare.

De legea pensiilor speciale pentru aleşii locali ar urma să beneficieze circa 16.000 de persoane. În baza actului normativ, ce a stârnit critici vehemente din partea societăţii civile, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de CJ ar putea primi pensii speciale de la 1000 la 6.500 de lei. Printre beneficiarii acestei legi s-ar putea număra şi Liviu Dragnea sau foştii edili Sorin Oprescu, Marian Vanghelie, Andrei Chiliman etc. dacă nu sunt condamnaţi definitiv, condamnarea definitivă la închisoare fiind unicul criteriu în baza căruia foştii aleşi sunt tăiaţi de la pensiile menite să răsplătească eforturile lor ca aleşi locali.

Fără să se lase descurajaţi de decizia CCR şi de faptul că Guvernul a contestat iniţiativa, pe motiv că nu sunt bani la buget, aleşii ţării au refăcut proiectul şi l-au reintrodus în circuit.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor