Italia dă undă verde uniunii între persoane de acelaşi sex

Italia a votat în favoarea uniunii civile între persoane de acelaşi sex, oferindu-le acestora diverse drepturi privind moştenirea, pensii sau vizite la spital.
Susţinători ai asociaţiilor LGBT participă în 5 martie 2016 la un protest în centrul Romei împotriva unui proiect de lege asupra uniunilor civile adoptat recent de Senatul italian. Această legislaţie a fost adoptată în 11 mai de către Camera Deputaţilor. (Captură Foto)
Andrei Popescu
12.05.2016

Parlamentarii din Camera Deputaţilor, camera inferioară a Parlamentului italian, au votat miercuri cu 372 la 51 şi 99 de absenţe, în favoarea aprobării unei legislaţii adoptate deja de Senat în luna februarie.

Premierul Renzi a susţinut că este o zi de sărbătoare pentru mulţi. Guvernul său de centru-stânga a făcut apel la un vot de încredere, ştiind că se va putea baza pe o majoritate solidă în Camera Deputaţilor.

Proiectul de lege oferă cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex drepturi egale cu cele ale cuplurilor căsătorite în ceea ce preiveşte moştenirea, locuinţa, pensie, vizite medicale. Vor putea avea de asemenea acelaşi nume de familie.

Renzi a fost însă nevoit să facă unele concesii aliaţilor săi de centru-dreapta şi a retras din acest proiect de lege posibilitatea ca un cuplu format din persoane de acelaşi sex să adopte copiii naturali ai unuia dintre membrii cuplului respectiv, precum şi simbolica obligaţie de fidelitate în cadrul cuplului.

Italia s-a confruntat mult timp cu apeluri din partea propriei Curţi Constituţionale şi a Curţii Europene a Drepturilor Omului pentru adoptarea unei astfel de legi, dar toate propunerile au fost combătute în trecut de Vatican şi politicieni conservatori.

Tacticile guvernului au fost condamnate de partidele conservatoare din opoziţie şi de Biserica Italiană Catolică, care au declarat că ele “limitează dezbaterea democratică”.

Manifestaţii împotriva uniunii între persoane de acelaşi sex

“Ei nu iau în considerare faptul că o mare parte a ţării nu doreşte această lege. Cred că acest mod de comportament este o formă de fascism”, a scris Arhiepiscopul sicilian Michele Pennisi în ziarul La Republica.

Protestele naţionale pentru şi împotriva acestui proiect de lege au atras peste un milion de oameni în luna ianuarie. Grupurile catolice care s-au mobilizat împotriva legii nu au obţinut o susţinere directă din partea Papei Francisc.

“Papa nu se amestecă în politica italiană”, a declarat Francisc în luna februarie, când a revenit dintr-o călătorie în Mexic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor