Grecia: Sindicatele muncii intră în grevă împotriva măsurilor de austeritate

Sindicatele muncii din Grecia vor lansa vineri un protest general de trei zile pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de o nouă rundă de măsuri de austeritate cerute de creditorii internaţionali în schimbul celui de-al treilea pachet de ajutoare financiare.
Proteste violente împotriva reformării sistemului de pensii în Atena, 4 februarie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
06.05.2016

Greva naţională este programată să înceapă vineri în semn de protest faţă de un vot pe care urmează să îl dea Parlamentul în legătură cu unele reforme nepopulare privind taxele şi pensiile.

Oamenii vor mărşălui în faţa Parlamentului în ziua votului.

Greva va afecta serviciile de feriboturi timp de 4 zile şi serviciile municipale conduse de stat, inclusiv colectarea gunoiului, timp de 3 zile.

Duminică seara, Parlamentul va vota un proiect de legislaţie, care prevede creşterea taxelor asupra dividendelor din sectorul corporatist de la 10 la 15%, creşterea impozitului pe venit pentru persoanele care câştigă salarii ridicate şi creşterea taxei de solidaritate.

Proiectul de legislaţie mai prevede, de asemenea, reducerea cheltuielilor anuale pentru pensii de la nivelul curent de 17% din Produsul Intern Brut (PIB).

Atena speră că noile măsuri îi vor convinge pe creditorii săi internaţionali să aprobe deblocarea fondurilor vitale de bailout.

În iulie 2015, Grecia a semnat un acord cu creditorii internaţionali – Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional – pentru a primi cel de-al treilea pachet de salvare financiara (bailout) în valoare de 86 miliarde de euro în schimbul adoptării unor noi măsuri de austeritate dure şi foarte nepopulare.

Acordul a declanşat un val de furie şi nemulţumire din partea grecilor, care susţin că premierul elen Alexis Tsipras a ajuns la putere pe baza promisiunilor că va aaplica măsuri de austeritate.

După criza economică din 2009, Grecia a primit din partea creditorilor două pachete de bailout în 2010 şi 2012, în valoare totală de 240 miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor