Beneficiile progresului. Miere radioactivă în Scoţia

Cercetători din Scoţia au descoperit miere contaminată cu Cesiu-137 în apropierea unei foste centrale nucleare scoţiene.
Centrala nucleară închisă Dounreay din Scoţia. (Captură Foto)
Jack Phillips
04.11.2015

În apropiere de Dounreay, o centrală nucleară închisă din Scoţia, a fost descoperită miere contaminată cu deşeuri nucleare, au confirmat cercetătorii în 2 noiembrie, susţinând că mierea a fost testată pozitiv pentru niveluri “ridicate” de radioactivitate.

John Large, consultant independent pe probleme de energie nucleară, a declarat pentru agenţia de ştiri de stat Russia Today, că au fost descoperite în miere niveluri ridicate de Cesiu-137. Nivelurile au fost de 14 ori mai mari decât în probele extrase din mierea provenită din alte zone ale Marii Britanii. Ca urmare, cercetătorii au cerut o anchetă asupra contaminării locului.

Probele au fost obţinute din stupi situaţi în apropierea centralei, lângă Thurso, în Caithness, conform Times of London.

Centrala a fost închisă în 1994 şi încă se află în curs de dezafectare.

Large a declarat că “albinele sunt indicatori cheie a ceea se întâmplă în mediul înconjurător. Această cantitate se află în interiorul limitei pentru consumul uman, dar Cesiu-137 nu ar fi trebuit deloc să apară în miere.”

Cercetările au fost publicate într-un raport al guvernului britanic, numit Radioactivity In Food and the Environment.

Agenţia Scoţiană pentru Protecţia Mediului Înconjurător a declarat că Cesiul-137 [găsit în miere] nu prezintă o ameninţare atât de mare pentru oameni.

“Concentraţia identificată este scăzută şi nu este o sursă de îngrijorare pentru public sau pentru mediul înconjurător”, a declarat agenţia.

Într-un raport separat, oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetare a Mediului Înconjurător (ERI) din Scoţia au declarat că speră să cureţe deşeurile toxice de la centrala nucleară Dounreay prin utilizarea biosorbţiei. Prin această metodă, materialele biologice folosesc capacitatea de legare a metalului pentru a absorbi izotopi radioactivi.

Mike Gearhart, şeful echipei responsabile de proiectul Dounreay Shaft and Silo, a declarat pentru BBC: “Suntem încântaţi să lucrăm cu ERI pentru a identifica o soluţie sustenabilă care poate fi obţinută pe plan local. Avem încă multe probleme de abordat, dar rezultatele [obţinute] până în prezent au fost foarte promiţătoare.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor