Cum să tratăm o simplă răceală fără medicamente

Suntem în plin sezon rece, iar afecţiunile respiratorii ne dau bătăi de cap. Gerul, ninsorile şi schimbările bruşte de temperatură de la cald la frig, ne expun la virusurile care provoacă aceste afecţiuni.
Răceală (Facebook)
A. D.
09.01.2015

Suntem în plin sezon rece, iar afecţiunile respiratorii ne dau bătăi de cap. Gerul, ninsorile şi schimbările bruşte de temperatură de la cald la frig, ne expun la virusurile care provoacă aceste afecţiuni.

Ne încearcă o răceală sau o gripă?

Nu trebuie să subestimăm gripa şi urmările severe pe care le poate avea. Principalul mod de diferenţiere a răcelii de gripă constă în faptul că cea dintâi afectează organismul pe o durată mai scurtă şi într-un mod mai puţin agresiv pe când gripa are o durată de manifestare lungă şi poate prezenta episoade severe.

De multe ori confundăm simptomele uneia cu celelalte, mai ales că unele sunt asemănătoare, însă principalele simptome care fac diferenţa între cele două afecţiuni sunt:

- în cazul răcelii - aceasta debutează cu stări de oboseală, strănut, dureri de cap şi de gât, uşoară febră, urmate de creşterea consistenţei mucozităţilor nazale şi modificări de culoare a pielii, care capătă un aspect palid.

- în cazul gripei - debutul este brusc şi violent. Febra, de 39 - 40 de grade, este deseori însoţită de stări de oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşu în gât. Febra poate dura de la 3 până la 5 zile. Tusea este şi ea prezentă şi poate avea o durată de manifestare până la două luni, persistând chiar şi după dispariţia celorlalte simptome. Durerile musculare sunt cu mult mai acute decât în cazul răcelii, iar frisoanele sunt însoţite de dureri abdominale şi ale oaselor, precum şi senzaţie de usturime a ochilor. Stările de greaţă şi vomă sunt, de asemenea, asociate gripei, iar în cazuri grave acestea pot evolua şi în alte probleme gastro-intestinale. În acest caz este recomandat să se apeleze de urgenţă la un medic.

Acum ştim ce înseamnă o răceală simplă, ştim cum debutează, dar nu întotdeauna reuşim să ne punem pe picioare mai repede şi să evităm medicamentele în exces.

Iată mai jos câteva remedii naturiste pe care să le folosiţi pentru a trata o răceală de sezon:

Beţi multe lichide

În această perioadă, când simţiţi că vă prinde răceala, aveţi nevoie sporită de hidratare. Corpul, datorită luptei la care este supus, poate fi deshidratat, de aceea este nevoie să se consume foarte multe lichide. Sucurile naturale din fructe proaspete, apă, ceai, supă, toate pot oferi vitaminele de care organismul are nevoie, nutrienţii şi aportul de lichide care îi lipsesc. Hidratarea de asemenea ameliorează simptomele de gât inflamat sau nas înfundat.

Sarea

Are multe proprietăţi curabile. Apa cu sare a fost folosită de secole întregi cu scop terapeutic, pentru că diluează mucusul şi curăţă gâtul.

Gargara cu sare poate ameliora durerile în gât care sunt asociate cu primele semne de răceală, dar şi senzaţia de mâncărime în gât. Dizolvaţi o linguriţă de sare într-o ceaşcă de apă călduţă şi, cu această soluţie, faceţi gargară de 4 ori pe zi. Puteţi, de asemene, să faceţi băi fierbinţi cu sare. Sunt foarte benefice pentru organism.

Spray cu apă salină – aceasta este una dintre cele mai eficiente metode pentru a scăpa de nasul înfundat. Cel mai mare avantaj este că, pe lângă faptul că înlesneşte respiraţia, curăţa bacteriile şi virusurile.

Mierea de albine

Are proprietăţi antibacteriene, aşa că este ideală pentru a scăpa de durerile în gât.

O puteţi dilua într-un ceai cald, sau chiar să o mâncaţi ca atare.

Pătlagina

Infuzia de pătlagină este ideală pentru eliberarea căilor respiratorii, pentru că are proprietăţi antibacteriene şi dilată bronhiile.

Adăugaţi apă clocotită peste două linguriţe de pătlagină, acoperiţi timp de 10 minute, după care se poate bea. Siropul de pătlagină este foarte cunoscut pentru proprietatea de a calma tusea.

Ceapa

Are proprietăţi antimicrobiene. Se ştie că încă din antichitate ceaiul de ceapă era folosit ca un remediu natural împotriva răcelii. Proprietăţile sale curabile sunt foarte cunoscute, iar bătrânii încă îl mai folosesc ca un medicament natural ori de câte ori au nevoie. Ceaiul de ceapă reduce febra şi vă scapă de răceală şi, ceea ce este cel mai important, nu are efecte adverse.

Eucalipt

Ceaiurile sau o infuziile de eucalipt vor elibera căile respiratorii şi vor reduce iritaţia din gât.

Ghimbirul - analgezic natural

Acest ingredient nu poate lipsi din lista remediilor naturiste. Creşte temperatura corpului, forţând procesul de transpiraţie şi normalizează respiraţia. Se poate servi ca atare sau infuzie. Are proprietăţi analgezice, deci vă va ajuta să vă simţi mai bine.

Citricele

Vitamina C este fundamentală pentru a învinge răceala şi aceasta se găseşte în mare parte în citrice. O găsiţi însă şi în broccoli, conopidă, mango, ananas şi multe altele.

Alimentele

Mâncaţi alimente bogate în:

- vitaminele A, E (inclusiv beta-caroten şi alţi carotenoizi) şi vitamina C.

- Seleniul şi zincul, care joacă un rol major în întărirea sistemului imunitar. Ambele minerale sunt frecvent întâlnite în nuci, seminţe şi ciuperci, precum şi în ficatul de viţel, atunci când vine vorba de zinc şi în peste, atunci când vine vorba de seleniu.

- acizii graşi Omega-3, care sunt necesari sistemului imunitar. Vă recomandăm consumul de seminţe de în, nuci, peşte de apă rece cum ar fi somonul.

Odihna

Dacă sunteţi odihniţi, organismul luptă mai bine cu virusul care a provocat răceala. Încercaţi să staţi în pat măcar două zile. Dacă acest lucru se poate. Organismul e slăbit şi nu poate să facă faţă şi să răspundă tuturor sarcinilor pe care le facem ca atunci când suntem sănătoşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor