Pesticidele, acuzate de colapsul populaţiei de albine şi de declinul păsărilor
alte articole
În ultimii ani s-au adunat o serie de dovezi care arată că neo-nicotinoidele – un grup foarte folosit de pesticide – pot fi parţial responsabile pentru colapsul populaţiei de albine şi a altor insecte polenizatoare. Dar un nou studiu, publicat în jurnalul Nature, a dezvăluit că aceste pesticide pot, de asemenea, provoca daune masive şi asupra altor specii, inclusiv a păsărilor.
Folosind informaţiile strânse pe o perioadă îndelungată despre populaţiile de păsări din Olanda, cercetătorii au descoperit că în locurile unde apa avea un nivel înalt al contaminării cu imidacloprid (un pesticid neo-nicotinoid), populaţia de păsări a scăzut sever. Oamenii de ştiinţă nu au descoperit nicio altă explicaţie – inclusiv cea a pierderii habitatului natural – pentru declinul populaţiei de păsări care sunt în număr mare în alte regiuni.
Potrivit autorului principal, Hans de Kroon din cadrul Universităţii Radboud, cercetătorii au adoptat o abordare neobişnuită privind impactul neo-nicotinoidelor.
”Toate celelalte studii sunt construite plecând de la studiile de toxicitate. Dar ne-am apropiat complet de celălalt capăt. Am început de la informaţiile despre populaţia de păsări şi am încercat să explicăm declinul”, a explicat de Kroom, potrivit The Guardian. ”Studiul nostru face, cu adevărat, dovada că ceva se întâmplă aici. Nu putem continua în felul acesta. Trebuie să înceteze”.
În zona în care cercetătorii au descoperit niveluri de imidacloprid de 20 de nanograme/litrul de apă, populaţiile de păsări au scăzut cu 3,5% pe an. Iar în unele locuri nivelurile de imidacloprid erau de 50 de ori mai mari.
Cercetătorii cred că asemenea niveluri de pesticid distrug multe specii de insecte de care depind păsările, în special pentru reproducere, înfometând, practic, populaţia. Chiar dacă este posibil ca pesticidele să dăuneze speciilor şi în alte feluri, vor fi necesare mai multe cercetări pentru a dovedi asta. În total, cercetătorii au măsurat un declin în populaţia a 14 specii de păsări care se hrănesc cu insecte, din cele 15 specii observate.
Aceştia notează că dacă dispariţia insectelor afectează populaţiile de păsări - va afecta cel mai probabil şi alte animale, precum liliecii şi alte animale insectivore. Totuşi, vor fi necesare mai multe cercetări pentru a vedea dacă pesticidele afectează sau nu păsările.
Cele mai folosite pesticide în lume, în această perioadă, neo-nicotinoidele folosesc un agent similar cu nicotina, care atacă sistemul nervos, pentru a combate dăunătorii. În timp ce pesticidele nu ucid, de obicei, animalele polenizatoare, oamenii de ştiinţă sunt tot mai convinşi că au un impact pe termen lung asupra lor, afectându-le compartamentul într-o măsură destul de mare, putând provoca colapsul populaţiilor.
Neo-nicotinoidele sunt împrăştiate, de obicei, pe seminţele plantelor şi se crede că agenţii toxici rămân mai mulţi ani în sol şi în apă după folosire.
”Unul după altul, noile studii dezvăluie pericolele extreme aduse de aceste otrăvuri asupra animalelor polenizatoare şi a mediului”, a spus Jonathan Evans, din partea Centrului pentru Diversitate Biologică ca răspuns la noile cercetări. ”Este timpul să învăţăm din greşelile făcute în trecut cu aceste pesticide periculoase şi să oprim aprobarea, cu nepăsare, a substanţelor toxice, la dorinţa companiilor de chimicale„.
Pesticidele pot fi, de asemenea, periculoase pentru oameni. O cercetare reanalizată anul trecut de către European Food Safety Authority (EFSA) a descoperit că neo-nicotinoidele pot afecta procesul de învăţare şi memorare a omului. Un timp îndelungat, pesticidele au fost promovate ca fiind sigure pentru mediu şi mai puţin periculoase decât pesticidele mai vechi pentru mamifere, dar tot mai multe dovezi sugerează că impactul pe termen lung al acestora nu a fost testat niciodată în timpul studiilor.
Anul trecut, Uniunea Europeană a introdus o interdicţie parţială asupra folosirii neonicotinoidelor timp de doi ani, o decizie pe care companiile de pesticide au condamnat-o. Între timp, luna trecută, preşedintele american, Barack Obama, a emis un Ordin Executiv pentru investigarea sănătăţii animalelor polenizatoare, inclusiv reevaluarea impactului neonicotinoidelor. Spre deosebire de UE, Statele Unite nu a interzis folosirea chimicalelor pe nicio cultură şi orice revizuire federală a legii va dura mai mulţi ani.
Totuşi, o evaluare independentă făcută de 29 de oameni de ştiinţă ai Uniunii Internaţionale pentru Conservare a Naturii (UICN) a descoperit suficiente dovezi ale răului produs de neonicotinoide încât să justifice acţiuni urgente. Evaluând 800 de studii, cercetătorii au descoperit că neonicotinoidele nu dăunează doar albinelor, fluturilor şi altor animale polenizatoare, dar şi râmelor, păsărilor, melcilor şi a altor nevertebrate.
”Dovada este foarte clară. Suntem martori la o ameninţare a productivităţii mediului natural şi cultivat, echivalentă cu ameninţarea adusă de organofosfaţi sau de DTT”, a declarat unul dintre cercetători, Jean Marc Bonmatin din cadrul Centrului Naţional de Cercetare Ştiinţifică. ”Departe de protejarea producţiei de alimente, folosirea insecticidelor neonicotinoide ameninţă chiar infrastructura ce o susţine”.
Companiile de pesticide continuă să nege că,de fapt, neonicotinoidele fac rău animalelor polenizatoare sau păsărilor. Un purtător de cuvânt al Bayer a declarat că produsele chimice sunt ”sigure pentru mediul înconjurător când sunt folosite responsabil şi în concordanţă cu instrucţiunile de pe etichetă”.
Totuşi, tot mai mulţi oameni de ştiinţă au atacat această afirmaţie.