Combaterea aeriană a dăunătorilor în fondul forestier va avea loc în aprilie

.
. (ALFREDO ESTRELLA / AFP / Getty Images)

În perioada 13-20 aprilie, Agenţia de Stat „Moldsilva” va desfăşura lucrări de combatere aeriană a dăunătorilor în fondul forestier naţional. Acestea se vor efectua în zece entităţi silvice, iar cele mai mari suprafeţe supuse procesului vor fi la întreprinderile de profil din Hînceşti, Orhei, Străşeni, Călăraşi şi în zona de sud a ţării, transmite Moldpres.

Volumul necesar de combatere aeriană a dăunătorilor a fost stabilit de Centrul pentru monitorizarea şi protecţia pădurilor în cadrul Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice. La efectuarea lucrărilor respective vor fi antrenate două elicoptere ce utilizează instalaţii de stropit cu volum de consum ultra redus şi cu folosirea preparatelor diflubenzuron şi esfenvalerat. Acţiunile vor contribui la ameliorarea stării de sănătate a pădurilor şi la menţinerea unei balanţe optimale a biodiversităţii în fondul forestier naţional.

Specialiştii Agenţiei “Moldsilva” menţionează că R. Moldova este amplasată în zona de risc sporit privind proliferarea dăunătorilor, provocarea unor daune mari şi pierderi considerabile pentru sectoarele forestier şi agricol. Acţiunile de protecţie a pădurilor întreprinse de către silvicultori vor avea impact şi asupra suprafeţelor agricole adiacente prin suprimarea unor focare de dăunători, care trec cu uşurinţă din păduri în terenurile agricole şi invers.

De asemenea, Agenţia “Moldsilva” informează că preparatele folosite în procesul combaterii aeriene nu sunt dăunătoare şi periculoase pentru viaţă omului. Totodată, sunt atenţionaţi proprietarii de prisăci, situate în preajma zonelor forestiere unde va avea loc combaterea aeriană, să închidă în zilele respective familiile de albine. În acelaşi timp, este interzisă aflarea animalelor domestice în fondul forestier supus procedurii şi este recomandat ca populaţia să evite colectarea ciupercilor în păduri sau să iasă la odihnă.