Virusul de albine se răspândeşte: la început albinele, acum bondarii

Bondarii sălbatici din întreaga lume sunt în mare necaz, un nou studiu arătând că aceştia au contractat boli mortale de la verişoarele lor - albinele de miere
Bondar. (pixabay.com)
Epoch Times România
27.02.2014

Bondarii sălbatici din întreaga lume sunt în mare necaz, un nou studiu arătând că aceştia au contractat boli mortale de la verişoarele lor - albinele de miere.

Rezultatul indică o mare problemă, chiar dacă bondarii nu sunt transportaţi de la o fermă la alta, la fel ca albinele . Ei asigură o bucată semnificativă a polenizării florilor şi produselor alimentare în lume, în special roşiile de seră, spun experţii. Apoi măsurile de prevenire afectează bondarii chiar mai mult, potrivit unui studiu publicat în revista Nature.

"Populaţiile sălbatice de bondari par a fi în scădere semnificativă în Europa, America de Nord, America de Sud şi, de asemenea, în Asia ", a declarat autorul studiului, Mark Brown de la Universitatea din Londra. El notează că în urma studiului său a confirmat că sursa majoră a declinului a fost "propagarea de paraziţi şi agenţi patogeni ai bolii" de la stupii de albine de miere.

Studii mai reduse au arătat că boala se transmite între cele două tipuri de albine. Brown a subliniat că este primul care a abordat problema la scară naţională şi a inclus în studiu efectul bolilorşi paraziţilor pomilor.

Prin studiu au fost urmărite aproape 750 de albine în 26 de terenuri de pe teritoriul Marii Britanii. S-a făcut de asemenea un studiu de laborator asupra albinelor captive pentru a arăta răspândirea bolii.

Ceea ce arată studiul este că "propagarea albinelor se transformă într-o epidemie" a declarat într-un e-mail profesorul de entomologie May Berenbaum de la Universitatea din Illinois, care nu a luat parte la studiu.

Co-autor al studiului, Matthias Furst de la Universitatea din Londra, a declarat că echipele de cercetare nu dovedesc exact că bolile bondarilor provin de la albine. Dar dovezile sunt destul de concludente în această direcţie, deoarece nivelurile şi ratele de infectare sunt mai mari la albine, a spus el.

Probabil că bondarii contractează bolile când ajung pe flori deja vizitate de albine infectate, consideră Furst. Uneori, bondarii invadează stupii de albine şi fură miere, obţinând boli şi în acest fel, a adăugat el.

Bondarii pot fi de aproape două ori mai mari ca albinele, pot înţepa de mai multe ori şi nu produc surplus de miere, cum fac albinele.

Cele mai recente cercetări arată că bondarii sunt afectaţi mai mult de boală, a spus Brown. În general, bondarul sălbatic trăieşte 21 zile, dar cei infectaţi trăiesc aproximativ 15 zile, a spus el. Iar în timp ce stupii de albine au zeci de mii de muncitori şi îşi pot permite să piardă din ei, stupii de bondari au cel mai mult doar câteva sute.

"E ca WalMart faţă de un magazin de un magazin obişnuit", a notat Berenbaum într-un interviu.

Studiile au arătat că bondarii asigură 3 miliarde de dolari prin polenizarea fructelor şi florilor în Statele Unite, în timp ce albinele asigură aproape de 20 miliarde de dolari, a spus Berenbaum.

Noul studiul nu s-a referit la sindromul cunoscut sub numele de colaps al coloniilor, care este încă un mister în America de Nord şi în Europa. Studii recente arată că alte boli şi paraziţi ucid chiar mai multe albine decât sindromul colapsului coloniilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor