Brânză adevărată din laborator, vacile nu mai sunt necesare
alte articole
Vegani care duceţi dorul gustului cremos de brânză adevărată, bucuraţi-vă! Un grup de biohackeri de la Counter Culture Labs din Oakland şi BioCurious din Sunnyvale, California, folosesc drojdie pentru a produce cea mai bună brânză din lume, care nu provine din lapte din ugerul vacilor.
Majoritatea brânzeturilor vegetariene sunt pe bază de soia sau seminţe şi nu prea au gust de brânză. Dar dacă sunteţi vegan de ceva vreme, s-ar putea să nu vă amintiţi gustul cremos, sărat şi delicios al unui caşcaval cheddar bun sau aroma înţepătoare de Limburger sau Brie. Totul e pe cale să se schimbe pentru voi, mulţumită ştiinţei.
Poate aveţi deja întrebări cum de este posibil aşa ceva. Grupul, pe nume iGEM, din San Francisco, produce această brânză hi-tech dintr-o secvenţă genetică a mamiferelor. Plănuiesc să insereze acea secvenţă în drojdie, iar vacile devin fără rost. V-aţi putea întreba cum este vegan dacă secvenţa genetică provine de la animale. Aici apare partea halucinantă a "magiei ştiinţei". Aceste secvenţe ale proteinelor din laptele natural nu sunt de fapt din animale, ci doar bazate pe secvenţa găsită în animale. Oamenii de ştiinţă iau apoi acel tipar de ADN şi construiesc aceeaşi secvenţă de la zero în laborator. Iau acea secvenţă dezvoltată în laborator şi o inserează în drojdie pentru producerea proteinelor de "lapte" necesare.
Iată o parte pe care unii dintre voi ar putea-o considera ciudată - unele dintre aceste secvenţe de ADN ar putea fi umane. Au fost recoltate secvenţe de ADN uman pentru crearea unora dintre aceste brânzeturi. Logica din spatele acestui lucru ar fi că e mai sănătos să consumăm proteine din laptele produs de propriile noastre corpuri, decât să digerăm laptele de vacă.
Sunt de asemenea reduse alergiile. Unele persoane secretă mai mult mucus sau au probleme să asimileze lactoza din laptele de vacă.
Pentru cei cărora nu li se pare apetisantă ideea brânzei umane, cercetătorii folosesc şi secvenţe de ADN de la vacă pentru a produce lapte pentru brânzeturi de vacă. Se amestecă apă, ulei şi zahăr, şi rezultă un fel de lapte pentru a "creşte" brânza, care este obţinută astfel fără cruzime, hormoni sau antibiotice.
Crearea de brânzeturi prin această tehnologie este foarte costisitoare. Aşa că grupul a lansat o campanie Indiegogo pentru strângerea celor 15.000 de dolari necesari pentru toate ingredientele iniţiale. Spre norocul lor, şi-au atins scopul în mai puţin de 2 săptămâni. S-a ajuns la 16.230 de dolari la momentul scrierii articolului şi au mai rămas 25 de zile de campanie.
Grupul de voluntari plănuieşte să creeze patru variante diferite de drojdie pentru producerea brânzeturilor. Toate datele de cercetare vor fi publice pe un wiki pe măsură ce evoluează şi "tehnologia patentabilă va fi lansată în spaţiul public".
Acestor oameni de ştiinţă le-ar plăcea să vadă într-un final brânza lor, creată în laborator, pe rafturile magazinelor de unde să poată fi cumpărată de toată lumea, dar sunt abia la început. Un membru al grupului, Craig Rouskey, afirma că mai întâi trebuie să demonstreze că se poate face şi apoi să vadă cum pot produce la scară mare. Brânza va trebui să obţină aprobare de la FDA (Food and Drug Administration). Înainte ca asta să se întâmple, brânzeturile vor trebui să poarte eticheta "nepotrivit pentru consumul uman". Scopul este ca primul lot să fie gata până la finalul campaniei Indiegogo de la sfârşitul lunii august.