Parcul Geologic Zhangye Danxia, un peisaj de o frumuseţe ireală (video)

Mioara Stoica
26.11.2015

Există locuri în lume care par ieşite dintr-un basm, depăşindu-ne chiar şi imaginaţia. Unul dintre acestea este Parcul Geologic Zhangye Danxia, din China. Pur şi simplu este greu de crezut că realitatea poate oferi ceva care seamănă atât de mult cu o operă de artă.

Maiestuosul relief Danxia (Munţii Curcubeu) din oraşul Zhangye este cea mai uimitoare operă de artă a naturii. Peisajele sale spectaculoase, forme neobişnuite şi combinaţia perfectă de culori strălucitoare creează unul dintre cele mai frumoase peisaje din lume. Danxia, formaţiunile Zhangye şi dealurile sale acoperă aproximativ 300 de kilometri pătraţi, într-o zonă cu precipitaţii reduse situată în apropierea deşertului Gobi.

Crearea acestei opere de artă nu a fost uşoară. A fost nevoie de 24 de milioane de ani de migală, de constituire a unor depozite de minerale, pentru a forma aceste pietre. De-a lungul timpurilor, aceste straturi au fost comprimate în stâncă şi apoi o undă uşoară şi inimaginabil de lentă de coliziune a plăcii indo-australiene cu Eurasia, a dus la naşterea acestui peisaj ireal. Astfel, coloritul extraordinar este rezultatul eroziunii şi al activităţii tectonice. Plăcile tectonice, vânturile şi apa au creat bolovani proeminenţi, ravene, stânci abrupte, cascade, vârfuri ascuţite si peşteri de mari dimensiuni, totul într-un peisaj arid.

Culori fantastice şi temple

Nenumărate dealuri şi văi, colorate fantastic în roşu, galben, portocaliu, verde, alb, gri deschis, gri, dar şi în alte culori, creează senzaţia unui loc de o rară frumuseţe, existent doar în basme.

Turişti din lumea întreagă vizitează Parcul Geologic Zhangye Danxia din China şi rămân uimiţi de peisajul surprinzător: un lanţ muntos îmbrăcat în curcubeu.

Pare lipsit de vegetaţie, însă aici se găsesc diferite specii rare de floră şi faună (aproximativ 400). Tot aici se mai află şi numeroase temple, unele dintre ele extrem de izolate, accesibile doar călugărilor, deoarece sunt departe de zonele circulate frecvent şi cel mai uşor se poate ajunge la ele cu elicopterul. De asemenea, parcul geologic este străbătut de un râu pe care se pot face excursii cu barca sau caiacul.

În 2010, această regiune minunată a fost încadrată pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

În continuare, vă lăsăm să vă bucuraţi de spectacolul naturii în galeria foto şi materialul video de mai sus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor