Peste 40 la sută din copiii din India suferă de malnutriţie

În ceea ce el a descris ca fiind "o chestiune de ruşine naţională", biroul premierului indian Manmohan Singh a publicat un raport, care a constatat că aproape jumătate din copiii sub 5 ani din India sunt subponderali, mai rău decât în unele ţări din Africa sub-sahariană.
Bunică din India, în suburbiile din Mumbai. Conform unui studiu publicat pe 10 ianuarie, 42 % dintre copii mai mici de 5 ani din India sunt subdezvoltaţi (Pal Pillai / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
11.01.2012

În ceea ce el a descris ca fiind "o chestiune de ruşine naţională", biroul premierului indian Manmohan Singh a publicat un raport, care a constatat că aproape jumătate din copiii sub 5 ani din India sunt subponderali, mai rău decât în unele ţări din Africa sub-sahariană.

Raportul privind foametea şi malnutriţia publicat marţi, care a evaluat 100 de grupuri de copii, a evidenţiat că 42 la sută din copiii din această categorie de vârstă suferă de malnutriţie. Un procent de 59 la sută din copii cu aproximativ aceeaşi vârstă erau subdezvoltaţi.

Singh a declarat că, în ciuda creşterii economice a ţării care a avut loc într-un ritm ameţitor, nivelurile de malnutriţie din rândul copiilor din ţară sunt mult prea mari. India, cu o populaţie de 1,2 miliarde de oameni, are cel mai mare număr de copii din lume.

"Starea de sănătate a economiei şi societăţii noastre se află în starea de sănătate a acestei generaţii", a afirmat Singh, constatând că există circa 60 de milioane de copii sub vârstă de 6 ani în India, potrivit transcrierii. "Nu putem spera la un viitor sănătos pentru ţara noastră, când avem un număr atât de mare de copii malnutriţi."

Deşi numărul de copii subponderali sub vârsta de 5 ani a scăzut cu 11 la sută în ultimii şapte ani, Singh a declarat că rata actuală este "inacceptabil de mare."

Datele par să coroboreze informaţii deja cunoscute. Ultimul indice privind Foametea Globală, lansat în 2011, a plasat India pe locul 67 din 84, în spatele mai multor ţări africane, inclusiv Sudan şi Republica Democratică Congo. De asemenea, a constatat că India are cea mai mare rată de copii subdezvoltaţi din lume.

Alianţa cetăţenilor împotriva Malnutriţiei a comandat raportul fundaţiei non-profit Naandi, după ce aceasta a supravegheat mai mult de 70.000 de gospodării din nouă state.

Cauzele culturale

Un raport din 2008 al Institutului Copii aflaţi în dificultate (CINI) din India a examinat motivele menţinerii unor rate atât de ridicate de malnutriţie infantilă în India. CINI a constatat că situaţia are puţin de-a face cu sărăcia sau lipsa de acces la hrană - după cum s-a arătat atunci când s-a comparat India cu multe ţări africane foarte sărace, dar cu rate mai mari de nutriţie infantilă. Cauzele reale care stau la baza malnutriţiei au fost asociate cu problemele culturale şi lipsa de educaţie.

Un exemplu citat a fost problema căsătoriilor timpurii. Când adolescentele, subnutrite şi ele, se căsătoresc şi au copii, nu numai că starea precară de sănătate din timpul sarcinii este o problemă pentru copil, dar proaspăta mămică nu are maturitatea necesară sau cunoştinţe despre cum să îngrijească un nou-născut. Această situaţie serveşte la perpetuarea ciclului de malnutriţie.

CINI a constatat şi problema mamelor cu mai mulţi copii din mediul rural. Având în vedere că cei mai mulţi copii devin subnutriţi între 6 şi 18 luni, în comunităţile rurale, îngrijirea copiilor cade de multe ori în seama fraţilor mai mari. Există posibilitatea ca aceşti copii să nu aibe răbdarea necesară hrănirii unui nou-născut, se afirmă în raport.

Statutul inferior al femeii în societatea indiană a fost, de asemenea, citat ca factor. "Practicile comune, cum ar fi permiterea bărbaţilor să mănânce înaintea femeilor, explică procentul de 83 la sută de anemie din cauza lipsei de fier în rândul femeilor indiene (comparativ cu 40 la sută în Africa sub-sahariană)," se afirmă în raport.

Singh a declarat că Schema Integrată de Dezvoltare a Copilului (ICDs), cel mai mare program nutriţional din India, "continuă să fie instrumentul nostru cel mai important de combatere a malnutriţiei."

Cu toate acestea, CINI a concluzionat că "după mai bine de 30 de ani, performanţa să rămâne nesatisfăcătoare."

CINI recomandă o abordare integrată şi mai grijulie, o abordare care să se concentrează mai mult pe reducerea malnutriţiei la femei şi pe îmbunătăţirea sănătăţii femeilor în general.

Singh crede că mai sunt încă multe de făcut şi sugerează o abordare mai integrată. Factorii de decizie politică trebuie să coopereze mai bine unul cu celălalt şi să înţeleagă legăturile "între educaţie şi sănătate, între sănătate şi igienă, între apă potabilă şi nutriţie, şi apoi să îşi formeze răspunsurile lor în consecinţă", a spus Singh.

În urma constatărilor, prim-ministrul în vârstă de 79 de ani a declarat că guvernul se va concentra pe 200 de districte cu cele mai mari rate ale malnutriţiei şi vor începe o campanie de presă împotriva problemei.

"Furnizorii de apă potabilă şi de salubritate nu pot fi absenţi când vine vorba de externalitatea pozitivă a acţiunilor lor. Profesorii trebuie să fie conştienţi de necesităţile nutriţionale ale adolescentelor", a afirmat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor