Peste 140 de unităţi medicale din ţară nu au secţii de transfuzie sanguine autorizate

Cele 108 unităţi medicale publice şi 34 private care funcţionează fără secţii de transfuzii autorizate trebuie să rezolve situaţia în maxim trei luni.
Loredana Diacu
03.08.2016

alte articole

Bolnavi în paturi la spital (Epoch Times România)
Loredana Diacu
03.08.2016

Spitalul CF2 din Bucureşti, unde o femeie a ajuns în stare gravă în urma unei transfuzii greşite de sânge nu este singura unitate medicală unde secţia de transfuzii nu este autorizată. Potrivit unui comunicat publicat miercuri de Ministerul Sănătăţii, în sistemul sanitar românesc funcţionează 108 unităţi sanitare publice şi 34 unităţi private fără unităţi de transfuzie sanguine autorizate.

Aceste cifre rezultă dintr-o centralizare a situaţiei autorizării unităţilor de transfuzii din spitalele româneşti publice şi private realizată de MS.

"Pe de-o parte, ministerul a cerut situaţiile de la Direcţiile de Sănătate Publică(DSP) din toate judeţele, iar pe de altă parte a comparat aceste rezultate cu unităţile care primesc sânge şi produse sanguine de la Institutul Naţional de Hematologie şi Centrele de Transfuzii. Rezultatul arată că 108 unităţi publice şi 34 private funcţionează fără unităţi de transfuzii autorizate de DSP-uri.", se arată în comunicat.

În acest context, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, apreciază că situaţia în care aceste unităţi au fost ignorate ani la rând nu este acceptabilă şi a decis o serie de măsuri de urgenţă.

În consecinţă, în perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unităţile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unităţi de transfuzii nu au autorizaţie. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni.

Concomitent, în această perioadă, unităţile neautorizate se vor supune unui plan de tranziţie care va stabili cum se vor desfăşura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu UTS autorizată sau de către CTS judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri.

"Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unităţi de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Naţional de Hematologie să nu mai livreze sânge şi produse sanguine acestor unităţi. Atunci vor fi luate în considerare şi alte posibile măsuri.

În acelaşi timp, ministerul lucrează deja la un plan naţional de reducere a riscurilor ataşate transfuziilor. Documentul este în curs de finalizare şi va fi publicat în cel mai scurt timp.", se mai precizează în comunicatul ministerului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor