Încă un caz de Zika în România. Ministerul Sănătăţii face recomandări

Un copil de 10 ani venit în România din Guyana Franceză a fost depistat cu Zika. Copilul a fost externat pe 18 iulie din spital.
Virusul Zika este transmis în principal prin muşcăturile de ţânţari. (Captură Foto)
Ana Ion
20.07.2016

Ministerul Sănătăţii a primit, marţi seara, confirmarea existenţei unui al doilea caz de infectare cu virus Zika al unui cetăţean român în afara ţării. Acesta este cel de- al doilea caz după ce, în urmă cu 8 zile, MS a confirmat infectarea cu Zika în cazul unei tinere de 27 de ani.

Potrivit comunicatului de presă remis de minister, cel de al doilea caz este cel al unui băiat în vârstă de 10 ani, care locuieşte împreună cu familia în Guyana Franceză de aproape doi ani. Copilul a sosit în România în data de 12 iulie în vizită la rude iar o zi mai târziu a manifestat febră, erupţii pe piele şi mialgii. Simptomele au dispărut în termen de 24 de ore.

Pe 15 iulie, copilul s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale Dr. Victor Babeş din Bucureşti, unde a fost internat. Externarea a avut loc pe data de 18 iulie, iar familiei i-au fost făcute toate recomandările specifice în acest caz.

Pe 19 iulie, rezultatele probelor recoltate au dovedit prezenţa virusului Zika

În cursul acestei dimineţi, Direcţia de Sănătate Publică Ilfov a trimis o informare către Primăria localităţii unde se situează familia băiatului şi către Consiliul Judeţean, însoţită de recomandarea de aplicare a unor tratamente anti-ţânţari.

"Ministerul Sănătăţii apreciază în continuare riscul de transmitere a virusului pe teritoriul României la un nivel minim. Reamintim că virusul Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat", precizează reprezentanţii ministerului.

De asemenea, ministerul le reaminteşte cetăţenilor români care călătoresc în zone cu transmitere activă a virusului Zika că acesta se poate transmite prin înţepătură de ţânţar, dar şi prin contact sexual.

Recomandările Ministerului Sănătăţii sunt:

a) Ţânţarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei. Măsurile care previn transmiterea prin intermediul înţepăturii de ţânţar sunt:

- Utilizarea substanţelor anti ţânţari (conform indicaţii de pe eticheta lor);

- Purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a ţânţarilor Aedes;

- Plase contra ţânţarilor sau aer condiţionat în camera unde dorm.

b) Utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.

- Femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înţepătură de ţânţar;

- Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui să solicite o consultaţie de medicină călătorului înainte de a se deplasa într-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.

Informaţii pentru cei care revin din regiuni cu transmitere activă a virusului Zika

- Femeile însărcinate care au călătorit sau locuit în regiuni cu transmitere activă a virusului Zika ar trebui să menţioneze această situaţie medicului care monitorizează sarcina;

- Pentru protecţia fătului, bărbaţii care au călătorit în zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă contact sexual protejat cu partenera sa însărcinată sau să fie abstinenţi până la finele sarcinii;

- Călătorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele 8 săptămâni după revenire în ţară pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Dacă apar simptome compatibile cu infecţia cu virusul Zika ar trebui să respecte abstinenţa/contacte sexuale protejate pentru cel puţin 6 luni;

- Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au călătorit în zone cu transmitere active a virusului şi au simptomatologie compatibilă cu boala în primele 14 zile de la revenire ar trebui să se prezinte la medical curant.

Virusul Zika - identificat pentru prima dată în Uganda în 1947 - se răspândeşte la oameni în mare parte prin înţepăturile ţânţarilor din specia Aedes, dar poate fi transmis şi sexual, prin transfuzii de sânge sau, rareori, de la mamă la copil dacă virusul este contractat în cea de-a doua perioadă a sarcinii. Nu există vaccin sau tratament.

Aproximativ 80% dintre cei infectaţi cu Zika nu au prezentat niciodată simptome, dar prezenţa virusului se poate manifesta prin febră, mâncărimi, durere în articulaţii sau ochi roşii.

Virusul Zika este asociat cu creşterea numărului de cazuri de microcefalie, o boală netratabilă în care bebeluşii sunt născuţi cu cap anormal de mic şi creier nedezvoltat. În plus, există dovezi puternice care leagă virusul Zika de Guillain-Barre, o afecţiune în care sistemul imunitar al organismului atacă o parte a sistemului nervos periferic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor