Recompense pentru donatorii de sânge
În România foarte puţini oameni donează sânge, unul dintre motive fiind lipsa de informare corectă şi suficientă despre donarea de sânge. Astfel, România se situează pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul donatorilor de sânge. Statisticile Institutului de Hematologie arată că doar 1,7% dintre români se află pe lista donatorilor, în comparaţie cu alte state europene, unde procentul ajunge la 6,8% din populaţie în Danemarca, 5,5% în Germania şi 4,2% în Ungaria.
Necesarul anual de sânge la nivel naţional este de aproximativ 500.000 de unităţi, potrivit specialiştilor în domeniu.
În Bucureşti, singurele unităţi sanitare unde se organizează campanii periodice de donare, la care participă personalul medical, sunt Spitalul Elias, Spitalul Caritas şi Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti.
Recompense pentru donatorii de sânge. De ce să donaţi sânge
1. În orice moment, sute sau chiar mii de persoane caută disperaţi sânge pentru a se face sănătoşi, iar sistemul medical din România se află într-o continuă nevoie de sânge. Astfel, un asemenea de gest nobil, poate salva o viaţă.
2. Din simţ civic, pentru că asta înseamnă solidaritate umană şi aşa este moral şi normal într-o societate umană civilizată.
3. Donaţi pentru un bolnav anume, despre care aţi aflat din presă, la radio, TV sau pe internet şi pe care doriţi să-l ajutaţi, sau pentru un prieten, o rudă.
Pentru că donează atât de puţini oameni, în spitalele româneşti s-a creat un sistem neoficial de menţinere a cantităţii de sânge disponibil, la un nivel cât de cât constant. Astfel, atunci când un bolnav (un pacient) are o problemă care necesită transfuzie de sânge, dacă nu este o urgenţă (viaţa nu-i este în pericol în următoarele zile), acesta este trimis/rugat de către doctor să caute donatori (cu aceeaşi grupă sanguină sau cu grupa 0 – care e donator universal), care să doneze sânge pentru el. I se spune câte prize de sânge are nevoie (la donare o priză de sânge are 450 ml) şi până când nu face dovada că cineva a donat sânge pentru el, acesta nu va primi sânge pentru problema pe care o are.
Nu există obligaţia legală ca pacientul să procedeze în acest fel, dar cu siguranţă ajută foarte mult sistemul.
Recompense pentru donatorii de sânge. Ce grupe de sânge există
Oamenii au diferite grupe de sânge, iar clasificarea lor se face raportat la cele două sisteme de clasificare (ABO şi RH):
Cele 4 grupe de sânge conform sistemului ABO sunt următoarele:
- 0 (zero) (grupa 1, sau 01) (donatori universali) – pot primi doar de la 0, donează oricui
- A (grupa 2, sau A2)– pot primi de la A şi O, donează doar grupelor A şi AB
- B (grupa 3, sau B3)– pot primi de la B şi O, donează doar grupelor B şi AB
- AB (grupa 4, sau AB4) (primitori universali) – pot primi sânge de la orice grupă, donează doar la AB
Cele două clase conform sistemului RH sunt:
- RH pozitiv (RH+) –> primeşte şi de la RH+ şi de la RH-, dar donează doar către persoane cu RH+
- RH negativ (RH–) –> primeşte doar de la RH–, dar donează şi celor cu RH+ şi celor cu RH–
Grupa de sânge a oamenilor va arăta deci ceva de genul următor: „ grupa AB4 – RH pozitiv”
Grupele de sânge rare (mergeţi şi donaţi dacă aveţi aşa ceva) sunt cele cu RH negativ (doar 15% din populaţia lumii), mai ales A2 negativ şi AB4 negativ – cel mai rar. Cea mai bună grupă de donat este 0 – pentru că poate fi folosită la orice pacient indiferent ce grupă are.
Recompense pentru donatorii de sânge. Cine poate dona sânge
Puteţi dona sânge dacă:
- aveţi vârsta cuprinsă între 18 şi 62 ani
- o greutate corporală 50-100 kg (femeile), 60-110 kg (bărbaţii)
- tensiunea arterială maximă de 18 mmHg, iar minimă 11 mmHg
- să nu fi avut sau să nu aibă hepatită (de orice tip), HIV, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, boli de piele, infecţii transmisibile, dioptrii peste +/- 4, anemie
- să nu fi avut în ultimele luni intervenţii chirurgicale
- dacă au trecut 60 zile de la ultima donare
- dacă nu aţi mâncat grăsimi şi nu aţi băut băuturi alcoolice în ultimele 24 de ore
Femeile fie însărcinate, fie în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală nu au voie să doneze.
Recompense pentru donatorii de sânge. Legislaţia română
În plus, faţă de salvarea unei vieţi omeneşti, cei care donează sânge sunt recompensaţi de către stat.
În România donatorului de sânge îi sunt recunoscute şi acordate o serie de drepturi şi avantaje menite a încuraja şi stimula acest act caritabil.
Astfel, potrivit legislaţiei în vigoare privind aprobarea drepturilor şi obligaţiilor donatorilor de sânge, orice persoană are dreptul de a primi materiale informative privind donarea de sange.
1. Donatorii de sânge cu donări regulate au dreptul să efectueze anual, gratuit, un examen radiologic pulmonar şi un examen biologic extins, la recomandarea instituţiei de profil unde sunt înregistraţi ca donatori, în baza documentelor care atestă statutul de donator de sânge cu donări regulate.
2. Donatorii de sânge cu donări regulate au dreptul să efectueze anual şi în alte ocazii justificate medical un examen cardiologic în vederea depistării unor eventuale afecţiuni care ar contraindica donarea de sânge.
3. Donatorii de sânge cu donări regulate au dreptul la tratament substitutiv cu fier, gratuit, la recomandarea medicului de colectă, în cazul depistării unui deficit de fier sau unui sindrom anemic secundar donărilor repetate de sânge.
4. Donatorii de sânge pot primi insigne, diplome, obiecte inscripţionate cu mesaje de promovare a donării de sânge de la instituţiile de profil.
Donatorul de sânge are dreptul sa primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă, următoarele:
a) 7 tichete de masă pentru produse alimentare, eliberate de instituţia de profil
b) o zi liberă de la locul de munca, în ziua donării, în cazul donatorilor de sânge salariaţi sau o zi scutire de frecvenţă, în ziua donării, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor
c) decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu/reşedinţă înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde îşi are sediul instituţia la care se efectuează donarea de sânge. În cazul în care donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioadă de o lună.
Drepturile donatorilor vor fi acordate pe baza documentelor justificative eliberate de instituţia de profil la care a fost efectuată donarea de sânge.
Gestul în sine, dincolo de faptul că este genul de ajutor concret şi anonim care poate salva vieti şi este şi recompensat, donatul de sânge are şi beneficii asupra sănătăţii. Studiile de specialitate au arătat că donatorii de sânge îşi reduc riscul de a avea atacuri cardiovasculare şi, de asemeni, se micşorează riscul de a face cancer. Un alt beneficiu este că o donare de sânge înseamnă şi pierdere de calorii. Pentru fiecare 250 ml de sânge, se consumă 700 de calorii.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.