Cazul pacientului mâncat de viermi în spital. Ministrul Sănătăţii adoptă un plan de măsuri

Ministrul Sănătăţii a dispus o serie de măsuri vizând igienizarea Spitalului de Arşi din Capitală, unde un pacient a fost filmat în timp ce pe ceafă îi colcăiau viermi.
Loredana Diacu
16.07.2016

alte articole

Vlad Voiculescu (Facebook)
Loredana Diacu
16.07.2016

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a aprobat vineri planul de măsuri urgente privind igienizarea Spitalului Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri Bucureşti, spital unde, reamintim, un bolnav a fost filmat la terapie intensivă în timp ce pe o rană de pe ceafă îi colcăiau viermi. Pacientul a murit la scurtă vreme după filmare.

Potrivit Mediafax, în baza planului adoptat de Voiculescu, vor fi implementate următoarele măsuri: igienizarea Secţiei de terapie intensivă (ATI); înlocuirea uşilor de acces în ATI şi în saloanele pentru pacienţi cu uşi glisante cu senzori; igienizarea blocurilor operatorii şi a spaţiilor de cazare; dotarea cu echipamente / mobilier pentru Unitatea de Transfuzii (UTS), ATI şi săli de operaţie conform bugetului anexat; angajarea unei firme pentru igienizarea / dezinfectarea aparatelor de climatizare; organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de epidemiolog; includerea în schema de personal şi organizarea ulterioară a unui concurs pentru postul de infecţionist, care va fi responsabil cu antibioprofilaxia, antibioterapia şi supravegherea rezistenţei la antibiotice.

Planul include, de asemenea, achiziţia unei staţii de clorinare a apei uzate şi instalarea de dispensere pentru dezinfectanţi de mâini la intrarea şi ieşirea din toate saloanele şi toate spaţiile în care se oferă îngrijiri medicale

Bugetul destinat pentru implementarea acestor măsuri este de 449.310 lei, iar termenul de îndeplinire estimat este de 30 de zile de la virarea fondurilor necesare, proces care a fost demarat deja la Ministerul Sănătăţii în regim de urgenţă.

În comunicat se mai precizează că ministrul Vlad Voiculescu a vizitat Spitalul de Arşi şi a avut discuţii cu medicii şi asistentele de acolo

"Toate eforturile instituţionale se concentrează pe siguranţa pacienţilor de acolo, dar şi a echipei medicale cu expertiză unică în această ţară în tratarea pacienţilor arşi. Ministrul este convins că majoritatea medicilor şi asistentelor îşi face meseria cu bună credinţă şi că aceştia au nevoie la fel de mare de siguranţa actului medical precum pacienţii internaţi acolo”, se mai arată în sursa citată.

Reamintim că joi dimineaţă, Cătălin Tolontan a făcut publică, pe tolo.ro, o înregistrare video cu un pacient internat în spital, pe ceafa căruia colcăiau larve albe. Şocanta înregistrare video ar fi fost făcută de un medic de la Spitalul de Arşi care le-a cerut jurnaliştilor să o difuzeze, doar-doar se va face ceva pentru ca spitalele să devină ce ar trebui - locuri unde oamenii sunt trataţi de boli, nu infestaţi.

Imaginile au fost realizate în urmă cu două zile la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală, iar pacientul era internat în secţia Anestezie-Terapie Intensivă a spitalului.

Între timp, bolnavul ce apare în filmare, a murit.

Ulterior, ministrul Sănătăţii a declarat că Spitalul de Arşi se află într-o situaţie gravă "şi nu de ieri, de azi", opinând că dacă am avea un accident soldat cu mai mult de 5 arşi, aceştia ar trebui duşi în afara ţării căci aici n-ar avea unde să fie internaţi şi trataţi în condiţii de siguranţă.

"Dincolo de problemele grave de management, insuficienţa personalului, ce trebuie spus este că e inacceptabil ca după 6 luni de la Colectiv noi să nu fi învăţat nimic.", a punctat ministrul.

De asemenea, ministrul a mai precizat că la Spitalul de Arşi erau ochiuri de geam fără plase de ţânţari, astfel încât muştele puteau intra cu uşurinţă. Or, să pui o plasă de ţânţari, care să oprească intrare unor insecte ce pot contamina pacienţii este o chestie de management, ba chiar mai mult, de bun simţ, şi nu ceva ce ţine de finanţare, a opinat Voiculescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor