Peste 1 trilion de dolari pierduţi în obligaţiuni în doar câteva zile: A doua cea mai proastă săptămână din istorie
alte articole
Ca rezultat al promisunilor lui Trump în campania electorală de restricţionare a importurilor şi adaugarea stimulilor fiscali care ar putea duce la grăbirea creşterii ratei dobânzii în SUA de către Federal Reserve (Fed), capitalizarea indicelui de obligaţiuni pe piaţă la nivel mondial a scăzut cu 450 de miliarde de dolari joi, în a patra zi de declin - ceea ce a adus totalul pierderii săptămânii la peste 1 trilion de dolari - pentru a doua oară în două decenii, potrivit datelor Bank of America Merrill Lynch. Randamentul pentru titlurile pe 30 de ani au sărit cel mai mult în această săptămână, din ianuarie 2009.
În acelaşi timp, stocurile la nivel mondial au câştigat 1,3 trilioane USD în aceeaşi perioadă, în speranţa că inflaţia va conduce la venituri mai mari. Totuşi, această diferenţă nu va dura deoarece un vârf în inflaţie, în cazul în care acesta va avea loc, va şterge marjele de profit, şi în plus, aceste rate ale dobânzii sunt încorporate în stabilirea preţului tuturor activelor de investiţii, care le-ar scădea mult valoarea.
Mai important, Robert Rennie, strateg-şef al pieţelor financiare la Westpac din Sydney, a confirmat într-o notă a unui client că "asistăm la un carnagiu pe pieţele valutare din Asia. Oferă un memento foarte puternic că indexul american S&P 500 nu este barometrul corect al aversiunii de risc datorată lui Trump - ci este datorat monedelor asiatice".
Şi, ca urmare a unor intervenţii masive, peste noapte, ale omniprezentelor bănci centrale pe mai multe pieţe emergente, aceasta înseamnă din nou că băncile centrale sunt îngrozite de chiar şi cea mai mică scădere a valorilor de capital - ce sunt acum sprijinite prin canalul FX EM - deşi, aşa cum Citi a explicat ieri, ceasul băncilor centrale se apropie.
Ce este deranjant pentru investitorii în obligaţiuni, care, cu doar câteva luni în urmă au asistat la cea mai abruptă scădere a randamentelor obligaţiunilor globale, este cât de repede au fost eliminate câştigurile pe pieţele de obligaţiuni: ceea ce s-a promis a fi ani de protecţie pentru obligaţiuni este în pericol de a dispare. Titlurile de stat americane au cauzat investitorilor o pierdere de 2,9 la sută în această săptămână, aducând câştigul din acest an la 6,3 la sută. Există o şansă de 80%, că Fed va majora ratele la reuniunea sa din 13-14 decembrie, de la 76 de cote procentuale, cât era la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit datelor compilate de Bloomberg bazate pe contractele Futures, ceea ce înseamnă mai multe pierderi.
Potrivit unei analize ZeroHedge, unii văd acest lucru ca pe o confirmare că inflaţia este pe cale să crească: "Inflaţia este în creştere la nivel mondial, iar noi o să asistăm la creşterea ratelor dobânzilor Fed luna viitoare", a declarat Birgit Figge, un strateg de la DZ Bank AG din Frankfurt. "Alegerile tocmai au amplificat situaţia". Nu suntem de acord cu acest lucru din cauza motivului că există pur si simplu prea multe datorii pentru a susţine ratele dobânzii mai mari, şi ca rezultat, următoarea recesiune la nivel mondial (sau depresie) şi căderea valorii pieţii sunt foarte aproape.
Între timp, cea mai tulburătoare problemă este că cererea pentru titlurile de stat americane este în scădere. O licitaţie a titlurilor de stat americane, cu maturitate de 30 de ani în valoare de 15 miliarde de dolari, ce a avut loc joi, a atras oferte numai pentru 2,11 din suma disponibilă, cele mai mici din luna februarie, iar o vânzare a titlurilor de stat americane, cu maturitate de 10 ani, miercuri, a avut oferte numai pentru 2,22, cele mai mici începând cu anul 2009.
Acest lucru înseamnă că descreşte numărul cumpărătorilor naturali ai titlurilor de stat americane (reamintim faptul că deja China îşi lichidează titluri sale de stat americane într-un ritm record), iar Fed nu va avea o altă opţiune decât de a lansa o nouă rundă de relaxare cantitativă.