Juncker îşi continuă apelurile pentru crearea unei armate UE

Jean-Claude Juncker a insistat din nou asupra cooperării militare şi pentru securitate mai strânse între statele UE. Preşedintele Comisiei Europene insistă că necesitatea unei armate europene nu ţine cont de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane.
Jean Claude Juncker (Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images)
Andrei Popescu
11.11.2016

Uniunea Europeană trebuie să îşi modifice strategia pentru apărare şi să depună eforturi pentru a crea o armată europeană, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, reporterilor în Berlin.

“Trebuie să le mulţumim americanilor pentru multe... dar ei nu vor avea grijă de securitatea Europei pentru totdeauna. Trebuie să facem acest lucru noi înşine, şi din acest motiv avem nevoie de o nouă abordare pentru a construi o Uniune Europeană sigură, iar în final să construim o armată europeană”, a declarat Juncker miercuri noaptea.

Juncker a subliniat faptul că apelul său pentru o armată europeană nu ţine cont de victoria republicanului Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA.

Miniştrii UE pentru apărare urmează să discute despre această chestiune la un summit la jumătatea lunii decembrie.

Marea Britanie a blocat până acum orice iniţiativă pentru promovarea apărării şi securităţii europene. Totuşi, luând în considerare iminenta ieşire a britanicilor din bloc, se crede că cele 27 state membre rămase vor urmări să stimuleze o politică pentru o securitate comună mai puternică.

Preşedintele Comisiei Europene, care a mai vehiculat ideea formării unei armate europene, a declarat că o astfel de armată nu înseamnă că el susţine ideea creării aşa numitelor State Unite ale Europei. El a recunoscut că cetăţenii europeni nu ar dori să vadă punerea în aplicare a acelei idei, încercând să respingă orice sugestie că UE urmăreşte să devină o singură ţară.

Recent, fostul lider al partidului britanic UKIP, Nigel Farage, a reacţionat puternic la propunerea privind crearea armatei UE. Înaintea votului britanic privind Brexitul, Farage a avertizat împotriva planurilor UE de a avansa ideea formării unei armate europene – o idee care a fost prezentată în 2011.

Farage a declarat: “Într-adevăr, a fost reţeta obişnuită pentru o Europa mai mare şi, în acest caz particular, o Europa mai militarizată. O armată europeană, o apărare comună şi oamenii deja spun: ‘Ei bine, americanii nu vor mai fi aici şi va trebui să rămânem singuri cu propria noastră structură militară’”.

“Nu stiu nimic despre un proiect al păcii. Aş crede că [formarea unei armate UE] este probabil o mişcare foarte periculoasă”,a adăigat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor