Moneda venezueleană se dezintegrează: bolivarul scade cu 20% într-o săptămână
alte articole
Săptămâna trecută, guvernul venezuelean a aruncat, în cele din urmă, prosopul în privinţa hiperinflaţiei care zguduie ţara falimentară şi a căzut de acord să printeze bancnote cu o valoare nominală de aproximativ 200 de ori mai mare decât cea mai “valoroasă” bancnotă actuală – bancnota de 100 de bolivari. Conform analiştilor de la Zero Hedge, recurgând la această măsură, guvernul venezuelean va recunoaşte în mod tacit că a pierdut controlul asupra preţurilor şi va face, de asemenea, o evaluare privind mărirea preţurilor ce se va îndeplini, lucru care va face ca hiperinflaţia să atingă cote foarte ridicate.
Bloomberg a declarat că, situaţia ar putea fi chiar mai dezastruoasă. Scăderea, de luna trecută, a bolivarului cu 28% nu este fără precedent. Unele exemple includ: bolivarul a scăzut cu 29% în iulie 2015, cu 31% în mai 2015 şi cu 33% în noiembrie 2014. Pierderile lunare de peste 10% a valorii bolivarului au devenit tot mai frecvente începând cu mijlocul anului 2012. În plus, chiar de la începutul anului 2011, moneda venezueleană a crescut în valoare cu doar 15% în ultimele 70 de luni. Traiectoria generală a fost una descrescătoare.
Guvernul socialist al Venezuelei, un critic vocal al dominaţiei globale a dolarului american, a angajat furnizorul exclusiv al bancnotelor americane pentru a-i tipări cea mai mare parte a noilor sale bancnote. La începutul acestei luni, banca centrală venezueleană a acordat companiei Crane Currency din Boston cea mai mare parte a contractului pentru printarea noilor bancnote necesare pentru a face faţă inflaţiei de trei cifre, conform unor persoane implicate în negocierile pentru contractul respectiv. “Ţinând cont de antipatia lor faţă de SUA, sunt surprins că au lăsat o firmă americană să participe”, a declarat expertul în bancnote Owen Linzmayer din San Francisco, care cataloghează valutele globale.
Crane va tipări noile bancnote venezuelene de 500 şi 1.000 de bolivari. Bancnota de 500 de bolivari produsă de Crane va avea aceleaşi elemente de securitate precum noua bancnotă de 100 de dolari americani, în ciuda faptului că bancnota valorează doar 35 de cenţi pe piaţa neagră.
Situaţia economică a Venezuelei este îngrijorătoare: oamenii trebuie să stea la cozi timp de câteva ore pentru a-şi putea cumpăra diverse produse, în cazul în care acestea sunt disponibile. Altfel ei trebuie să apeleze la piaţa neagră, unde preţurile sunt mult mai ridicate sau să recurgă la măsuri mai disperate precum braconaj, tâlhării şi jafuri.