Moody’s: probabilitatea de faliment a Deutsche Bank este mai mare, dar nu periculos de mare

Moody’s Capital Markets Research a publicat un verdict sumbru asupra perspectivelor băncii Deutsche Bank în urmă cu câteva zile, avertizând că gigantul german se află periculos de aproape de punctul de faliment.
(Captură Foto)

Moody’s Capital Markets Research a publicat un verdict sumbru asupra Deutsche Bank în urmă cu câteva zile. Într-un raport realizat de divizia de cercetare Analytics a agenţiei de credit, economiştii de la Moody’s au scris că indicatorul default frequency (EDF, probabilitatea ca o firmă să dea faliment într-o marjă anumită de timp, prin incapacitatea de a plăti dobânda sau rata la un credit, un indicator al probabilităţii de faliment pentur agenţia Moody's n.r.) al gigantului Deutsche Bank rămâne la unul dintre cele mai ridicate niveluri în industria bancară, în ciuda eforturilor băncii de a susţine poziţia capitalului său.

În raport, Moody’s citează că, în cazul Deutsche Bank, EDF-ul pe un an a crescut de la 1.05% în luna ianuarie la un record de 2,85% în 9 februarie. De atunci, EDF a scăzut oarecum, dar rămâne volatilă, reflectând problemele financiare persistente ale Deutsche Bank. În prezent, EDF-ul curent al companiei este la 1,39%, semnificativ deasupra pragului optim al Global Banks and S&Ls Group, după cum a fost calculat de Moody’s. Pragul optim sau valoarea la care firmele din Global Banks and S&Ls Group ar trebui marcate pentru o evaluare suplimentară este de 1,22%.

Din raport se pot desprinde două concluzii. În primul rând, doar 15% dintre companiile incluse în Global Banks and S&Ls Group au un EDF situat deasupra acestui nivel, sugerând faptul că, în comparaţie cu restul industriei bancare globale, riscul Deutsche Bank pentru default este relativ ridicat. Acestea fiind spuse, a doua observaţie este că EDF-ul băncii germane este doar niţel deasupra nivelului declanşator, implicând că firma nu înfruntă riscul iminent al default-ului dar că necesită o monitorizare intensă.

Raportul celor de la Moody’s asupra riscului de faliment al Deutsche Bank spune mult mai multe despre sectorul bancar în general decât despre Deutsche. Într-adevăr, există 1.323 de firme în universul Global Banks and S&Ls, dar în ciuda provocărilor – precum rate ale dobânzii scăzute sau negative, regulamente mai stricte şi o creştere economică lentă – doar 15% au un risc ridicat pentru default (conform EDF-urilor calculate) şi doar 21 de firme financiare din grup manifestă în prezent o traiectorie descrescătoare a graficului EDF-ului. Aceste grafice, care compară riscul pentru default al unei companiei cu riscul celorlalte companii din grup, au în general o tendinţă crescătoare în expansiunile economice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie