Zhuge Liang, simbolul inteligenţei şi al strategiei
Zhuge Liang (181 / 234 î.Hr.) a fost un renumit consilier politic, strateg militar şi geniu al mecanicii şi matematicii. Liu Bei a reuşit să pună bazele Regatului Shu-Han graţie sfaturilor şi strategiilor acestuia, iar după moartea lui Liu Bei, Zhuge Liang şi-a dedicat toată viaţa statului, ca regent şi cancelar.
Deoarece pe când era tânăr trăia retras, Zhuge Liang a fost supranumit "dragonul modest", pentru marea sa înţelepciune, în cadrul cercurilor intelectuale izolate. Istorisirile ne spun că la cea de-a treia vizită a lui Liu Bei, după ce primele două s-au soldat cu refuzuri, Liang a fost de acord să renunţe la viaţa sa solitară pentru a-l ajuta pe Liu Bei, care, pe atunci, nu era o figură militară semnificativă, la restabilirea Dinastiei Han într-o perioadă dominată de haos. El a planificat întemeierea unei alianţe cu Regatul Wu de Est şi, împreună, cele două forţe au câştigat bătălia de la Stâncile Roşii.
Cu ajutorul sfaturilor sale, Liu Bei a devenit, dintr-un simplu militar, conducătorul Regatului Shu-Han. Încrederea reciprocă a celor doi a devenit atât de puternică încât Liu Bei, cu limbă de moarte, i-a încredinţat lui Zhuge Liang grija regatului şi a fiului său şi chiar l-a rugat să preia conducerea statului, în cazul în care moştenitorul tronului nu ar fi reuşit să fie un bun conducător.
În calitate de regent, Zhuge Liang a arătat o mare loialitate fiului lui Liu Bei, dedicându-şi întreaga viaţă asistării tânărului suveran în consolidarea regatului şi în extinderea teritoriului său.
Evitarea conflictelor cu clanurile din sud prin apelul la moralitate
La momentul în care Zhuge Liang se ocupa de reconcilierea relaţiilor cu Regatul Wu de Est, în urma morţii lui Liu Bei, Regatul Shu-Han era hărţuit de clanurile din sud, conduse de un general pe nume Meng Huo. Zhuge Liang a lansat o campanie împotriva clanurilor rebele şi l-a capturat pe Meng Huo, care refuzase să se predea. După ce i-a oferit o masă îmbelşugată, Zhuge Liang l-a eliberat şi i-a permis să-şi reorganizeze clanurile şi să reia bătăliile.
Acest scenariu prodund neobişnuit, al capturării şi eliberării generalului, s-a repetat ceva timp. Când a fost capturat pentru a şaptea oară, şeful clanurilor a devenit convins că nu se putea compara cu Zhuge Liang, nici ca strategie militară şi nici ca demnitate umană. S-a predat şi a fost numit guvernator local, pentru a calma populaţia. Pacea instaurată de atunci a durat foarte mulţi ani.
Lansarea campaniilor în nord, împotriva Regatului Wei
După ce a încheiat pacea cu clanurile din sud, Zhuge Liang a început o serie de campanii în nordul ţării, împotriva Regatului Wei. Ne-au fost transmise numeroase istorisiri fascinante, iar una din cele mai cunoscute priveşte folosirea strategiei fortului gol, o povestire devenită legendară.
Atunci când un oficial militar al regatului Shu-Han a pierdut o trecătoare importantă din cauza aroganţei sale, Zhuge Liang împreună cu câţiva oficiali civili şi cu o mână de soldaţi, au fost expuşi numărului copleşitor de trupe ale Regatului Wei într-un fort gol. Pentru a-i păcăli pe duşmani, Zhuge Liang a ordonat să deschidă toate porţile fortului şi toţi civilii vârstnici să măture aleea. El însuşi a început să cânte calm la un instrument tradiţional, împreună cu doi servitori, în turn. Rivalul său de-o viaţă, comandantul trupelor pedestre din Regatul Wei, a rămas pe gânduri şi a început să suspecteze că ar putea fi o capcană, aşa că s-a retras. Zhuge Liang le-a explicat mai târziu oficialilor săi, peste măsură de încântaţi, că această strategie a putut funcţiona numai în cazul acelui comandant militar suspicios, care credea că Zhuge Liang nu se expunea niciodată riscului.
Zhuge Liang era adeptul principiilor de loialitate şi integritate în Regatul Shu-Han, neîncălcându-şi niciodată promisiunile faţă de ofiţerii şi soldaţii săi. Viaţa lui Liang a dat naştere unei pleiade de poveşti legendare, câteodată fiindu-i atribuite puteri supranaturale. El a inventat boii de lemn şi calul plutitor, ce pot permite transportarea proviziilor, în chip eficient, pe câmp, respectiv, la traversarea râurilor. Liang a inventat, de asemenea, o arbaletă cu mai multe săgeţi pentru trupele sale, precum şi lanterne cu aer fierbinte pentru semnalizarea militară. Mai mult decât atât, el a conceput Labirintul Santinelei de Piatră, care avea opt intrări, dar din care trupelor inamice le era extrem de greu să iasă, odată ajunşi în interior.
Zhuge Liang, bolnav, a murit la vârsta de 54 ani, la 234 î.Hr., în timpul celei de-a cincea expediţii militare în nordul Regatului Wei. A fost respectat de toate regatele, iar moartea sa a fost deplânsă atât de oamenii din Regatul Shu-Han, cât şi de adversarii săi. În cultura chineză, din perspectiva principiilor, numele lui Zhuge Liang este sinonim cu "strategia imbatabilă" şi cu "devotamentul faţă de regat".