Pentagonul transferă echipamente de comunicaţii la baza din Muntele Cheyenne
alte articole
Pentagonul îşi mută tot mai multe echipamente de comunicaţii în interiorul Centrului de Operaţiuni din Muntele Cheyenne, Colorado, la mai puţin de un deceniu după ce a abandonat în mare parte sistemul de buncăre.
Amiralul William Gortney, şeful Comandamentului Nordic American şi al NORAD, a declarat că echipamentele sunt transferate pentru a fi protejate de pulsurile electromagnetice, susţine site-ul Defense One.
“Există mult de lucru pentru a face Muntele Cheyenne funcţional, pentru ca acolo să se poată comunica”, a declarat Gortney, marţi, în cadrul unei şedinţe informative la Pentagon.
Pulsurile electromagnetice (EMP) pot avea loc în mod natural sau pot fi provocate de dispozitive create de om, precum armele nucleare. Timp de ani de zile, Pentagonul a depus eforturi pentru a construi arme care ar putea “prăji” echipamentul electronic al inamicului în timpul luptei.
“A fi capabil să comunici în timpul unui atac EMP este foarte important”, a declarat Gortney.
Datorită modului natural în care este construit, Muntele Cheyenne este rezistent la EMP-uri, a adăugat Gortney.
Pentagonul a anunţat în 30 martie că a oferit firmei Raytheon un contract în valoare de 700 milioane USD pentru a instala noi echipamente în interiorul muntelui. Conform contractului, Raytheon va furniza servicii şi produse de întreţinere a sistemelor Integrated Tactical Warning/Attack Assessment (ITW/AA) şi Space Support Contract.
“Programul oferă autorităţilor ITW/AA avertizări corecte, timpurii şi clare, precum şi analize în ceea ce priveşte ameninţările privind atacuri aeriene, spaţiale şi cu rachete”, conform anunţului.
Începând cu 2013, Pentagonul a oferit contracte în valoare de peste 850 de milioane de dolari pentru activităţi legate de Muntele Cheyenne.
Complexul din Colorado este întruchiparea Războiului Rece, o perioadă în care buncărele erau construite într-o asemenea manieră încât să poată proteja oamenii şi infrastructura. Muntele Cheyenne a fost “gazda” acestor adăposturi, un centru de comandă îngropat adânc sub pământ pentru a face faţă bombardamentelor nucleare sovietice. Dar complexul a fost închis după atacurile din 11 septembrie 2001 din New York şi Washington.
Comandamentul Forţei Aeriene şi Spaţiale (AFSPC) administrează muntele şi încă menţine spaţii de dormit, apă proaspătă şi o centrală de curent electric care ar putea fi folosite în timpul unui atac, adaugă Defense One.
Cu aproape un deceniu în urmă, NORAD şi-a retras majoritatea personalului din Muntele Cheyenne şi şi-a mutat centrul de comandă în incinta Bazei Aeriene Peterson.
În iunie 2013, fostul secretar american al apărării Chuck Hagel a ţinut un discurs la baza de la Muntele Cheyenne, susţinând că: “Aceste unităţi şi întregul complex al NORAD şi NORTHCOM reprezintă nervul central al apărării pentru America de Nord.”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.