Fost comandant NATO: Rusia ar putea conduce o ofensivă în Ucraina în următoarele 60 de zile

Forţele militare ruse ar putea conduce o nouă ofensivă rebelă împotriva trupelor guvernamentale în estul Ucrainei în următoarele 60 de zile, conform unei şedinţe informative la care a participat fostul comandant suprem al NATO Wesley Clark. El şi-a explicat descoperirile în 30 martie în cadrul unei şedinţe informative a Consiliului Atlantic, un think tank pentru probleme internaţionale cu sediul în Washington.
Fostul comandant suprem al NATO, generalul Wesley Clark. (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.04.2015

Forţele militare ruse ar putea conduce o nouă ofensivă rebelă împotriva trupelor guvernamentale în estul Ucrainei în următoarele 60 de zile, conform unei şedinţe informative la care a participat fostul comandant suprem al NATO Wesley Clark. El şi-a explicat descoperirile în 30 martie în cadrul unei şedinţe informative a Consiliului Atlantic, un think tank pentru probleme internaţionale cu sediul în Washington, D.C., susţine Internaţional Business Times.

După ce s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, cu şeful Statului Major Viktor Muzhenko şi alţi câţiva oficiali militari şi civili de top, generalul Clark şi echipa sa de experţi militari au concluzionat că un atac este iminent. Conform şedinţei informative, aproximativ 9.000 de membri de personal militar şi soldaţi ruşi sunt activi în estul Ucrainei, înarmaţi cu tancuri, sisteme complexe de comunicare şi alte tehnologii împotriva cărora armata ucraineană s-a chinuit să lupte.

“Forţele ucrainene se aşteaptă la un atac în următoarele 60 de zile. Această evaluare este bazată pe imperative geografice, pe tiparul continuu al activităţii ruseşti, pe baza unei analize a acţiunilor şi declaraţiilor ruseşti precum şi pe baza psihologiei lui Putin de până acum”, conform şedinţei informative.

Aproximativ 100.000 de soldaţi ruşi se află în prezent în peninsula Crimeea sau de cealaltă parte a graniţei Rusiei cu Ucraina, a adăugat Clark. Armata militară s-a opus cu succes forţelor separatiste pro-ruse dar nu dispune de echipamentele necesare pentru a combate tancurile ruseşti, aparatele de bruiere a radarelor şi lunetiştii ruşi. Echipa sa a acuzat Kremlinul că desfăşoară din februarie 2014 un război hibrid şi sub acoperire împotriva Ucrainei şi a recomandat ajutor extern pentru armata ucraineană, sub forma armelor şi a sistemelor de radar.

Kremlinul a negat în repetate rânduri acuzaţiile făcute de NATO şi liderii occidentali că soldaţii ruşi sunt implicaţi în luptele din Ucraina.

Germania şi Franţa au intermediat un acord de încetare a focului între Ucraina şi rebelii separatişti pro-ruşi în luna februarie dar, cu toate acestea, au avut loc lupte sporadice, conform Internaţional Business Times.

NATO şi-a intensificat prezenţa militară în Europa ca răspuns la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în martie 2014 şi datorită acţiunilor agresive ale Moscovei în estul Ucrainei.

La rândul său, ministrul finlandez de Externe Erki Tuomioja a declarat în această săptămână că orice încercare din partea NATO de a-şi întări poziţia la graniţa ruso-finlandeză ar putea forţa Rusia să ia măsuri similare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor