Purtătorul de cuvânt NATO: Nu vom renunţa la scutul antirachetă. Acordul cu Iranul nu schimbă nimic

(PAUL J. RICHARDS / AFP / GettyImages)

Alianţa Nord Atlantică nu va renunţa la implementarea scutului antirachetă în Europa, în ciuda acordului preliminar privind programul nuclear iranian încheiat, a anunţat vineri purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, pentru agenţia rusă Sputnik, scrie Mediafax.

"Ameninţarea pe care proliferarea rachetelor balistice o reprezintă pentru statele NATO continuă să crească. Acordul-cadru (privind programul nuclear iranian) nu schimbă nimic în acest sens", a precizat purtătoarea de cuvânt a NATO, adăugând însă că scutul antirachetă european nu este îndreptat împotriva Rusiei.

Iranul a ajuns joi la un acord cu cei şase mediatori internaţionali privind programul său nuclear, Teheranul fiind autorizat să menţină doar 6.000 de centrifuge, faţă de 19.000 câte exploatează în prezent, ceea ce ar împiedica atingerea unei rate de îmbogăţire a uraniului necesară pentru realizarea unei bombe atomice.

După semnarea acordului, o serie de analişti din Europa şi Iran au declarat pentru agenţia de presă rusă Sputnik că acordul face inutilă desfăşurarea unor elemente ale scutului de apărare antirachetă în Europa în contextul în care Statele Unite au afirmat întotdeauna că scutul este menit să contracareze ameninţarea reprezentată de rachetele iraniene sau nord-coreene, subliniind că nu este îndreptat împotriva Rusiei.

Experţii citaţi au opinat însă că SUA nu va renunţa la planul de apărare antirachetă, care ar viza în realitate potenţialul nuclear rus.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe