Lupte intense la Sloviansk: Zeci de victime de ambele tabere, inclusiv civili

Forţele speciale ucrainene în Sloviansk, Ucraina. 25 aprilie 2014.
Forţele speciale ucrainene în Sloviansk, Ucraina. 25 aprilie 2014. (youtube.)

Forţele pro-Rusia au atacat, luni, armata ucraineană mobilizată la marginea oraşului Sloviansk, declanşând o confruntare intensă soldată cu multe pierderi de vieţi omeneşti de ambele tabere, inclusiv din rândul civililor, a declarat ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov.

Forţele pro-Rusia au folosit în timpul atacului cel puţin două autovehicule blindate şi mai mult armament greu, inclusiv mortare. Numărul paramilitarilor pro-Rusia a fost estimat la 800.

„În această dimineaţă, o divizie a operaţiunii anti-teroriste a fost luată cu asalt de către grupurile teroriste. Folosesc armament greu”, a declarat Avakov.

Patru soldaţi ucraineni au fost ucişi şi alţi 30 au fost răniţi în timpul conflictelor. Forţele pro-Rusia folosesc civilii drept scuturi umane şi incendiază clădirile din vecinătate. Un autobuz al armatei ucrainene care transporta civili a fost incendiat de pro-ruşi, conform unui comunicat al ministerului de Interne.

Există victime în rândul forţelor pro-Rusia şi al civililor, se mai precizează în comunicatul de la Kiev.

„Adversarii noştri sunt bine antrenaţi şi bine echipaţi. I-am prins în centrul oraşului. Drumurile sunt închise, nu se permite trecerea civililor. Fac totul pentru a ne obliga să folosim armele grele, dar nu o vom face pentru a menaja populaţia civilă”, a precizat Ştefan Poltorak, şeful Gărzii Naţionale Ucrainene.

Luni, în urma violenţelor soldate cu moartea a 46 de persoane, autorităţile de la Kiev au decis să trimită în Odesa, zonă poziţionată între Crimeea şi Transnistria, o divizie a forţelor speciale pentru a menţine ordinea.