Germania forţează încă o rundă de negocieri diplomatice la Geneva pe tema Ucrainei

Merkel şi Putin la Berlin.
Merkel şi Putin la Berlin. (captură youtube.com)

Berlinul vrea să aducă Statele Unite, Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană la masa tratativelor de la Geneva, într-un efort diplomatic care are ca scop încheierea conflictelor din Ucraina, a anunţat, duminică, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.

Toate părţile trebuie să depună eforturi pentru a se reîntoarce la acordul încheiat în Elveţia luna trecută şi să depună armele, a declarat Steinmeier.

Odată cu noul val de violenţe, vor fi necesare o serie noi de discuţii care să producă „o concluzie clară cu privire la modul în care poate fi oprit acest conflict”, a adăugat diplomatul german.

Steinmeier a depus eforturi pentru a desfăşura o nouă întrunire cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, secretarul american de Stat, John Kerry, Uniunea Europeană şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Ministrul german a mai cerut un rol extins la masa tratativelor pentru OSCE, precizând că observatorii organizaţiei au adus „informaţii foarte importante”.

Chiar dacă Angela Merkel a avertizat Rusia cu noi sancţiuni economice, relaţia dintre Moscova şi Berlin rămâne foarte strânsă prin legăturile comerciale puternice, care, odată deteriorate, ar putea aduce mari probleme ambelor părţi.