Statele Unite: Rusia reia activitatea militară din Războiul Rece în Asia-Pacific. Bombardiere lângă coasta Californiei

Avioane militare ruse.
Avioane militare ruse.

Şeful forţelor aeriene ale Statelor Unite, Herbert Carlisle, a anunţat, luni, că intervenţia Rusiei în Ucraina este însoţită de o creştere semnificativă a prezenţei aeriene şi maritime ruse în regiunea Asia-Pacific, forţele aeriene ruse survolând chiar şi coasta Californiei, conform Haaretz.

Zborurile Rusiei au fost depistate pe coasta Californiei şi a insulei Guam, a declarat generalul Herbert ”Vulturul” Carlisle.

Numărul de patrule ruseşti din jurul insulelor japoneze şi Coreei a crescut „drastic”, a declarat Carlisle, adăugând că „s-a înregistrat şi o activitate maritimă sporită a Rusiei”.

Un avion american F-15 a interceptat un bombardier rus Tupolev Tu-95 deasupra insulei americane din Pacific, Guam, a declarat generalul.

„Cu certitudine că evenimentele din Ucraina şi Crimeea sunt o provocare pentru noi, atât în Asia Pacific cât şi în Europa”, a precizat Carlisle.

Există o creştere „semnificativă” a activităţi ruse în Asia-Pacific „şi credem că toate acestea au legătură cu evenimentele din Ucraina”. „Au venit cu aviaţia de rază lungă până la coasta Californiei, zburând deasupra insulei Guam”, a adăugat generalul.

„Asta pentru a-şi demonstra capacitatea de a efectua manevrele şi pentru a aduna informaţii”, a precizat acesta, adăugând că operaţiunile de supraveghere au observat şi exerciţiile militare ale Statelor Unite din Coreea de Sud şi Japonia.

Frecvenţa incidentelor din regiunea Asia-Pacific este „asemănătoare Războiului Rece”, a declarat Mike Green, vice-preşedintele CSIS.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în 2007 că Rusia va relua activitatea bombardierelor strategice din apropierea spaţiului aerian NATO, program întrerupt după căderea Uniunii Sovietice în 1992.

Putin, care a făcut anunţul în timpul unui exerciţiu militar comun cu armata Chinei, a declarat că mobilizările armate vor garanta securitatea Rusiei, precizând că celelalte naţiuni nu au anulat niciodată asemenea zboruri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe