Pediatrii ieşeni cer interzicerea comercializării petardelor, după ce 30 de copii au ajuns la spital
Medicii de la Spitalul pentru Copii "Sfânta Maria" din Iaşi de declară îngrijoraţi de numărul mare de copii care ajung la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) cu răni provocate de petarde, cel mai tânăr pacient având doar 7 ani. Aceştia au lansat un apel public către autorităţi pentru interzicerea vânzării petardelor.
Dr. Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al spitalului, a declarat într-o conferinţă de presă că, începând cu 24 decembrie 2024, au fost înregistraţi 30 de pacienţi cu vârste între 7 şi 18 ani, toţi cu răni sau arsuri cauzate de exploziile petardelor, scrie Agerpres.
"Rănile sunt, în general, arsuri, dar avem şi leziuni musculare şi osoase. Majoritatea pacienţilor prezintă leziuni la nivelul mâinilor, dar sunt şi cazuri de leziuni cranio-faciale. Aproximativ jumătate dintre aceşti pacienţi au suferit leziuni mutilante la mâini, necesitând spitalizare îndelungată. Evoluţia acestora nu este favorabilă. Unii copii au pierdut degete sau părţi din ţesutul muscular şi osos", a subliniat dr. Ionescu.
Ea a evidenţiat că simpla mediatizare a acestor cazuri nu este suficientă şi că este necesar ca poliţia şi autorităţile să adopte măsuri drastice pentru interzicerea petardelor.
"Toţi colegii sunt de acord că e nevoie de interzicerea vânzării petardelor. Deşi am avertizat asupra riscurilor înainte de sărbători, cazurile grave continuă să apară. Vom adresa o scrisoare către autorităţile competente pentru a solicita măsuri. Ne temem că până la Crăciunul viitor problema va fi uitată, dar vom relua demersurile în decembrie 2025 pentru a preveni astfel de incidente", a adăugat dr. Ionescu.
Ea a accentuat necesitatea educării copiilor şi părinţilor, dar a subliniat că aceasta nu este suficientă. Interzicerea comercializării petardelor este esenţială. "Poliţia, politicul şi noi, medicii, trebuie să ne facem datoria. Anul acesta cazurile au fost mai severe decât anul trecut. Imaginaţia copiilor a dus la situaţii periculoase, cum ar fi aruncarea petardelor cu benzină sau folosirea lor în recipiente improvizate", a explicat dr. Ionescu.