Pe Everest, fără oxigen şi şerpaşi. Horia Colibăşanu se pregăteşte să urce pe Acoperişul Lumii
alte articole
Timişoreanul Horia Colibăşanu se pregăteşte de cea de-a opta ascensiune în munţii Himalaya şi de cea mai performantă expediţie românească pe vârful Everest (8.848 m), având în vedere că nu va folosi oxigen suplimentar şi ajutorul şerpaşilor.
“Voi petrece câteva zile în Kathmandu pentru pregătirea echipamentului, apoi vom zbura la Lhasa. Nu putem merge cu maşina din cauză că ruta obişnuită a fost avariată de un cutremur. Urmează un drum de aproximativ 1000 de kilometri, în două zile, până în tabăra de bază (5000 m). După 3 – 4 zile de aclimatizare vom parcurge în 2 zile cei 25 de kilometri până la tabăra de bază avansată, la baza Everestului (6.400 m). Estimăm că ziua de vârf va fi în perioada 18-22 mai”, spune Horia Colibăşanu privind organizarea expediţiei.
În acest an, Colibăşanu îl va avea ca partener de expediţie pe Ralf Dujmovits (55), singurul alpinist german care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri, încercând de această dată să urce pe Everest, ca şi Horia, fără oxigen suplimentar.
Ralf Dujmovits are o experienţă extraordinară în Himalaya. Îi cunosc tehnicile de ascensiune şi cred că ne potrivim foarte bine ca şi parteneri. Este o expediţie foarte dificilă, dar sunt încrezător că, în condiţii de vreme bună, vom ajunge pe vârf. Încă discutăm despre ruta pe care vom urca”, a mai adăugat Colibăşanu.
Cei care vor să-l susţină pe Colibăşanu şi expediţia românească pe Everest îşi pot transmite intenţia pe mailul: parteneri@horiacolibasanu.com.
Despre Colibăşanu
Horia Colibăşanu are în prezent în palmares ascensiuni de succes pe 7 dintre cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume. Succesul lui Horia Colibăşanu pe Muntele K2 (8.611m) din Pakistan, fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi, în 2004, este considerată cea mai mare performanţă individuală din alpinismul românesc. Performanţa lui a rămas neegalată în România.
Ascensiunile sale au fost fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi, Horia Colibăşanu fiind recunoscut internaţional pentru practicarea alpinismului pur, adică un sportiv de ultra-performanţă cum sunt foarte puţini la nivel mondial. Unele federaţii din lume consideră utilizarea oxigenului îmbuteliat o formă de dopaj. Alpiniştii care urcă munţii pe propriile forţe, fizice şi psihice, sunt cunoscuţi sub denumirea de alpinişti puri.
Cele mai notabile ascensiuni ale lui Colibăşanu sunt pe munţii Annapurna, K2 şi Dhaulagiri, trei din Top 5 munţi mortali din lume, potrivit The Economist (mai 2013), care îl citează pe Eberhard Jurgalski, o autoritate în domeniu.
Munţii pe care a urcat până acum Colibăşanu sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m).
Alipnistul a participat la 18 expediţii internaţionale de-a lungul carierei sale (până în 2016), făcând echipă cu parteneri din diferite ţări, cum ar fi Slovacia, Rusia, Spania şi Polonia.
Expediţia cu final tragic din Annapurna, din 2008 – când şi-a pierdut prietenul şi partenerul de coardă, pe Ińaki Ochoa – a fost un moment de cotitură pentru Horia.
Elizabeth Hawley, cea mai bună deţinătoare a evidenţei expediţiilor himalayene îşi aminteşte: "Horia şi-a pus propria viaţă în pericol rămânând (timp de 72 de ore la peste 7.400m altitudine - n.n.) cu colegul lui grav bolnav, Ińaki Ochoa, în condiţiile în care el însuşi devenise grav bolnav din cauza altitudinii la care se aflau."
Horia a dat alarma în tabăra de bază, iar unii dintre cei mai buni alpinişti din lume ai momentului s-au mobilizat pentru a-l salva pe Ińaki. Annapurna 2008 a fost cea mai mare operaţiune de salvare din istoria Himalayei.
Bazată pe această poveste adevărată, Arena Comunicación din Spania şi televiziunea spaniolă TVE au produs filmul documentar "Pura Vida/The Ridge", câştigător la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian.