Surprize dinspre Parlament. Limitări ale gratuităţii la călătoriile cu trenul pentru studenţi

Studenţii ar putea fi obligaţi să uite de călătoriile gratuite cu trenul la munte sau la mare, precum şi spre protestele de la Guvern. Parlamentul vizează o limitare a gratuităţilor pe CFR doar la drumurile între casă şi şcoală.
Gara de Nord, trenuri şi călători
Gara de Nord, trenuri şi călători (Epoch Times România)

Parlamentul pregăteşte o limitare a gratuităţilor la călătoriile cu trenul pentru studenţi şi elevi. Astfel, potrivit unui amendament avizat de Comisia de Buget cu privire la legea de aprobare a OUG care a introdus această facilitate, studenţii vor călători gratuit cu trenul doar pe distanţele dintre localitatea de domiciliu şi cea în care se află unitatea de învăţământ frecventată, relatează digi24.ro.

Sursa citată precizează că în 14 februarie, Comisia pentru buget a Senatului a avizat favorabil, dar cu amendamente, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 2/2017. Unul dintre amendamente acordă gratuitate de transport CFR doar pe distanţa dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află unitatea de învăţământ la care studentul frecventează cursurile.

Al doilea amendament extinde beneficiul gratuităţii călătoriilor CFR şi la elevii din clasele a IX-a - a XII-a. Amendamentele au fost admise cu majoritate de voturi.

Autorii primului amendament sunt senatorii Eugen Teodorovici (PSD) şi Florin Cîţu (PNL) în timp ce al doilea amendament aparţine senatorilor Eugen Teodorovici (PSD) şi Mihu Ştefan (PSD). Ulterior - mai exact în cursul zilei de astăzi, Cîţu a anunţat că de-a lungul perioadei de dezbatere a bugetului în Parlament a propus mai multe amendamente de natură să corecteze derapajele din buget care duc la cresterea deficitului, toate fiindu-i respinse, mai puţin acesta. Cîţu a mai recizat că nu vrea să cadă în capcana PSD şi renunţă la acest amendament care oricum nu aduce multe economii la buget.

Reamintim că Guvernul a aprobat la începutul lunii o ordonanţă de urgenţă care prevede că studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, gratuitatea pe CFR fiind una dintre promisiunile făcute de PSD în campania electorală. La scurt timp dupa intrarea in vigoare a gratuităţii, studenţii clujeni s-au urcat în tren pentru a veni în Capitală, la protetele declanşate de adoptarea OUG13, demers criticat de unele voci care au argumentat că tinerii au venit să strige contra Guvernului pe gratuitatea dată de PSD.