Patru state arabe rup legăturile cu Qatarul din cauza temerilor privind terorismul

Arabia Saudită, Bahrain, Egipt şi Emiratele Arabe Unite au suspendat legăturile diplomatice cu Qatarul din cauza temerilor legate de terorism. Tensiunile dintre Qatar şi vecinii săi regionali s-au amplificat în ultimele câteva zile.
Capitala Qatarului, Doha.
Capitala Qatarului, Doha. (Getty Images)

Arabia Saudită a anunţat, luni, prin agenţia de presă oficială, că a decis să rupă relaţiile diplomatice şi să închidă frontiera cu Qatarul pentru a se proteja de “pericolele terorismului şi extremismului”.

În plus, Regatul a suspendat toate contractele terestre, maritime şi aeriene şi “cere tuturor ţărilor şi companiilor înfrăţite să facă acelaşi lucru”, a precizat Agenţia oficială de Presă Saudită.

Anunţul a coincis cu decizia Bahrainului şi a Emiratelor Arabe Unite de a suspenda, la rândul lor, relaţiile cu Qatarul. Ministerul de Externe din Bahrain a declarat că îşi retrage misiunea diplomatică din capitala Qatarului, Doha, într-un interval de 48 de ore şi a ordonat tuturor diplomaţilor din Qatar să părăsească teritoriul ţării. Ministerul a anunţat, de asemenea, că suspendă întregul trafic aerian şi maritim dintre cele două ţări.

Într-o declaraţie, Ministerul de Externe din Bahrain a criticat Qatarul pentru “incitarea mass mediei, susţinerea activităţilor teroriste înarmate şi finanţările asociate cu grupuri iraniene care desfăşoară acţiuni de sabotaj şi răspândesc haos în Bahrain”.

La puţin timp după anunţul făcut de cele trei state din Golf, Emiratele Arabe Unite au luat o decizie similară, acuzând Qatarul de “destabilizare” a regiunii prin “susţinerea, finanţarea şi acceptarea organizaţiilor teroriste, extremiste şi sectariene”. Egiptul a făcut un pas similar, afirmând că Qatarul susţine organizaţii “teroriste” precum Frăţia Musulmană.

Qatarul încă nu a făcut comentarii.

Tensiuni în creştere

Tensiunile dintre Qatar şi alte state din Golf s-au intensificat la sfârşitul lunii mai, după un presupus atac cibernetic asupra agenţiei oficiale de presă a Qatarului. Conform oficialilor din Qatar, hackerii au publicat o poveste cu citate false ale emirului Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, în care aparent acesta i-ar fi criticat pe liderii altor state din Golf, ar fi cerut reducerea tensiunilor cu inamicul regional Iran şi ar fi precizat că relaţiile dintre Qatar şi Israel sunt “bune”.

Vecinii din Golf au reacţionat vehement, respingând explicaţia Qatarului şi blocând mass media acestuia, inclusiv reţeaua de ştiri prin satelit Al-Jazeera, care are sediul în Doha.

Tensiunile au izbucnit la câteva zile după ce preşedintele american Donald Trump a vizitat Arabia Saudită şi a criticat dur Iranul, cerând statelor regionale să îşi intensifice lupta împotriva militantismului islamist.

Tensiunile au reactualizat o neînţelegere din 2014 cu privire la suportul acordat de Qatar grupurilor islamiste, în special Frăţiei Musulmane, şi la atitudinea conciliantă a Qatarului faţă de Iran. Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite şi-au retras ambasadorii din Doha în 2014, deşi i-au reacreditat la mai puţin de un an după.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe