Putin despre acordul de la Paris: „Nu fiţi îngrijoraţi, fiţi fericiţi!”

Există încă timp pentru a se cădea de acord asupra climatului, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin ca răspuns la retragerea SUA din acordul pentru climatul global semnat în 2015 la Paris. De asemenea, liderul rus a ridiculizat afirmaţiile că Rusia a conspirat cu Donald Trump.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

După ce mai mulţi lideri mondiali au declarat că sunt îngrijoraţi în privinţa unui viitor mai mohorât după retragerea SUA din acordul semnat la Paris în 2015 pentru lupta împotriva schimbării climatului, preşedintele rus Vladimir Putin a fost mult mai optimist în privinţa acestei situaţii.

„Nu fiţi îngrijoraţi, fiţi fericiţi!” a declarat Putin la un forum economic desfăşurat vineri în oraşul rusesc Sankt Petersburg. El a mai precizat că acordul pentru climat nu va intra în vigoare în mod oficial până în 2021, punând la dispoziţia statelor mai mulţi ani pentru a găsi soluţii şi mai constructive pentru combaterea încălzirii globale.

Putin a afirmat că nu doreşte să îl judece pe omologul său american Donald Trump pentru decizia acestuia de a retrage SUA din acord, dar el consideră că Washingtonul ar fi putut rămâne în acord dacă şi-ar fi redus scara ambiţiilor legate de reducerea gazelor cu efect de seră ce au fost promise de administraţia fostului preşedinte Barack Obama.

„Acordul este unul bun. Este un document în regulă ce urmăreşte să rezolve una dintre problemele globale de astăzi”, a afirmat liderul rus.

Rusia a semnat acordul dar încă nu l-a ratificat. Reducerile de emisii promise de Rusia pe baza acordului sunt printre cele mai slabe în rândul ţărilor semnatare.

Mai mult, economia rusă rămâne puternic dependentă de vânzările de petrol şi gaz care, împreună cu cărbunele, reprezintă cea mai mare sursă a principalelor emisii de gaze cu efect de seră şi a emisiilor de dioxid de carbon.