SUA semnează un acord pentru apărare cu Emiratele. Iranul este în vizor

SUA a semnat un nou acord de cooperare în domeniul apărării cu Emiratele Arabe Unite, care - ca şi Arabia Saudită - privesc Iranul drept un adversar strategic care alimentează conflicte în Orientul Mijlociu.
Soldaţi ai Marinei SUA.
Soldaţi ai Marinei SUA. (Scott Olson/Getty Images)

Statele din Golful Arab speră că administraţia preşedintelui american Donald Trump va opri ceea ce ei consideră a fi o intensificare a suportului iranian acordat aliaţilor paramilitari din Siria, Irak, Yemen şi Liban, precum şi musulmanilor şiiţi din Bahrain sau din provincia estică producătoare de petrol a Arabiei Saudite.

“Preşedintele speră să conlucreze mai eficient pentru soluţionarea conflictelor regionale care au răvăşit regiunea de prea mult timp”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Sean Spicer, într-un anunţ făcut marţi cu privire la încheierea acordului cu Emiratele.

Acordul permite Washingtonului să trimită mai multe trupe şi echipamente în Golful Persic şi are loc într-un moment în care SUA aparent se pregăteşte să vândă Arabiei Saudite un pachet de arme în valoare de peste 100 miliarde de dolari.

De când a fost învestit oficial, preşedintele Donald Trump şi administraţia sa au îmbunătăţit deja cooperarea cu Emiratele în Yemen împotriva grupării teroriste Al-Qaeda. De asemenea, se pare că SUA este tot mai înclinată să susţină o coaliţie condusă de saudiţi împotriva luptătorilor rebeli din Yemen, cunoscuţi sub numele de Houthi, care sunt aliaţi cu Iranul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe