Kremlinul iubeşte poporul: plănuieşte să ”compenseze” oligarhii sancţionaţi, folosind un fond de pensii

Kremlinul pare să aprobe o iniţiativă legislativă care compensează oligarhii aflaţi pe lista de sancţiuni a Occidentului, folosind un fond de pensii
Vladimir Putin. (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)
P. P.
02.10.2014

După o decizie de ultimă oră, guvernul rus a renunţat să mai critice o propunere legislativă care acordă finanţare oligarhilor sancţionaţi de Occident, folosind bani din bugetul de stat.

Propunerea legislativă care va fi examinată în Duma săptămâna viitoare, oferă compensaţii oligarhilor sancţionaţi de tribunale străine "pe nedrept", nespecificând cine va decide dacă sentinţele străine sunt drepte sau nu.

Kremlinul a anunţat că ar sprijini legislaţia dacă va fi extinsă astfel încât să acopere şi activele îngheţate ale oligarhilor sancţionaţi de Occident, relatează Moscow Times.

Sprijinul acordat acestei legi marchează o schimbare de 180 de grade din partea Kremlinului, care a criticat legislaţia când a fost propusă prima oară în luna aprilie.

Zeci de asociaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin cât şi mai mulţi parlamentari ai Kremlinului au fost introduşi pe lista de sancţiuni a Occidentului după invazia rusă din Ucraina.

Unul dintre asociaţii apropiaţi a lui Putin, miliardarul Arkady Rotenberg, a pierdut patru vile în Italia, care au fost confiscate de autorităţile italiene în urma neregulilor fiscale. Astfel că legislaţia introdusă spre dezbatere în Duma a fost denumită în mod ironic ”Legea vilei lui Rotenberg”.

În ciuda scandalului provocat, autorul proiectului de rezoluţie, colegul de partid al lui Putin, Vladimir Ponevezski, a insistat totuşi că legea va ”proteja interesele cetăţenilor obişnuiţi”, deşi nu a specificat în ce fel.

Documentul mai propune şi confiscarea activelor deţinute în Rusia de statele occidentale care i-au sancţionat pe cetăţenii ruşi – în mare parte asociaţi ai lui Putin. Occidentul i-a vizat prin sancţiuni pe oligarhii şi politicienii implicaţi în invazia din Ucraina.

Propunerea a fost criticată de ministrul rus al Dezvoltării Economice Alexei Ulyukayev: ”Nu există nicio modalitate mai bună de a declanşa exodul de capital decât aprobarea sau chiar discutarea unei astfel de legislaţii”.

Ministerul rus de Dezvoltare Economică a estimat că fuga de capital din Rusia va ajunge la 120 de miliarde de dolari în acest an, sau 6% din PIB.

Cel mai probabil banii furnizaţi oligarhilor sancţionaţi vor proveni din bugetul public de pensii. La mijlocul lunii septembrie, guvernul a declarat că va înfiinţa un fond în sprijinul companiilor sancţionate, redirecţionând 309 miliarde de ruble (7,8 miliarde de dolari) din bugetul public de pensii pentru acest an, potrivit agenţiei de ştiri RBC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor