Netanyahu către Obama: Nu ar trebui să i se permită Iranului să dezvolte arme nucleare

Premierul israelian Benjamin Netanyahu  alături de Barack Obama.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu  alături de Barack Obama. (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a transmis miercuri preşedintelui Barack Obama că speră ca liderul SUA să se asigure ca orice acord final nuclear dintre Iran şi grupul puterilor mondiale nu-i va permite Teheranului să menţină o ”limită” prin care să poată să dezvolte arme nucleare.

În cadrul întâlnirii de la Casa Albă, Netanyahu a declarat că împiedicarea Iranului de a achiziţiona o bombă atomică este un scop crucial pe care îl are atât el, cât şi Obama. De asemenea, liderul israelian l-a îndemnat pe preşedintele american să manifeste poziţia de ”conducere” în discuţiile privind programul nuclear al Iranului astfel încât să nu-i permită acestuia să deţină capacitatea de a dezvolta arsenal nuclear.

În replică, Obama a făcut presiuni asupra lui Netanyahu amintind de eforturile de pace din Orientul Mijlociu sponsorizate de Statele Unite care au eşuat în luna aprilie. Liderul american a precizat că status quo-ul dintre Israel şi palestinieni nu este unul sustenabil.

Cei doi lideri, care au avut relaţii tensionate în trecut, s-au arătat amândoi prietenoşi în timpul apariţiei în Biroul Oval.