Cernea: Ministrul Apărării să explice declaraţiile privind o "cooperare militară aprofundată" cu China
alte articole
Deputatul independent Remus Cernea a anunţat luni că îi va adresa o interpelare în parlament ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, pentru ca acesta să clarifice declaraţiile făcute în China cu privire la "cooperarea militară aprofundată" dintre cele două ţări, în condiţiile existenţei unui embargo al UE.
Cernea consideră că dialogul şi cooperarea pe diverse planuri dintre România şi alte ţări, inclusiv Republica Populară Chineză ar trebui să se realizeze conform valorilor şi standardelor Uniunii Europene, iar eforturile făcute în plan politic pentru încurajarea şi extinderea acestora sunt de salutat. Totodată, având în vedere apartenenţa României la Uniunea Europeană şi NATO, există o serie de angajamente şi decizii politice şi militare de care guvernul ţării noastre ar trebui să ţină cont în raport cu relaţiile bilaterale cultivate cu China.
Deputatul subliniază faptul că după reprimarea sângeroasă a protestelor din Piaţa Tienanmen, de către armata chineză în 1989, Uniunea Europeană a impus acum 25 de ani un embargo, încă în vigoare, care prevede, printre altele limitarea cooperării UE cu China şi întreruperea de către statele membre UE a cooperării militare şi instituirea unui embargo asupra comerţului cu arme în relaţia cu Republica Populară Chineză.
În acest context, în opinia publică românească şi chiar în rândul partenerilor euro-atlantici, "pot apărea semne de întrebare cu privire la poziţia ţării noastre întrucât, conform agenţiei oficiale de presă chineze Xinhua care a relatat despre vizita Ministrului român al Apărării la Beijing,Duşa a adăugat, că România este dispusă să aprofundeze cooperarea militară bilaterală cu China în cadrul vizitei curente", a susţinut Cernea.
Referindu-se la interpelarea pe care o va adresa în parlament, Remus Cernea a afirmat că Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, va avea ocazia să explice în parlament ce anume a discutat legat de "aprofundarea cooperării militare bilaterale" dintre România şi China în condiţiile în care existentă unele limitări ale Uniunii Europene.
"De asemenea, îl voi ruga pe domnul ministru să explice ce anume înţelege domnia sa prin "cooperare militară bilaterală aprofundată" între România, ca membru al UE şi NATO, şi Republica Populară Chineză", a mai adăugat Cernea.
În ultimii 25 de ani, statele membre UE s-au abţinut să vândă sau să cumpere armament din China, singurele contracte realizate limitându-se la echipamente non-letale care pot avea şi o întrebuinţare militară precum radarele. Dar nu a existat nici transferuri de tehnologie militară europeană şi nici vreun contract de vânzare-cumpărare de armament letal.
În acest context, cooperarea între armatele statelor europene şi cea chineză au privit menţinerea păcii, combaterea pirateriei pe mare şi exerciţii militare simbolice în Mediterană consacrate unor misiuni de salvare.
"Până la o eventuală reevaluare de către Uniunea Europeană a embargoului militar faţă de China, temă faţă de care este adevărat că au fost iniţiate discuţii în interiorul UE dar care nu au dus deocamdată la schimbări notabile, orice declaraţie ori gest politic din partea guvernului român ar trebui totuşi clar explicate, cu toate nuanţele necesare", a mai precizat Remus Cernea.
Duminică, în cadrul unei vizite de lucru efectuate în China, ministrul Apărării, Mircea Duşa, s-a întâlnit cu vicepreşedintele Comisiei Militare Centrale chineze, generalul Xu Qiliang. Conform Agenţiei chineze de stat Xinhua, Mircea Duşa a afirmat că România este dispusă să aprofundeze cooperarea militară bilaterală cu China în cadrul acestei vizite, care a fost ocazionată de aniversarea a 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între cele două ţări.