PAS boicotează dezbaterea publică privind votul uninominal. Societatea civilă:Corupţia poate compromite orişice sistem
alte articole
Guvernarea de la Chişinău a invitat vineri societatea civilă şi politicienii în Parlament la prima dezbatere publică în baza proiectului Partidului Democrat (PD) de trecere la sistemul de vot uninominal. Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a respins invitaţia şi a anunţat că Biroul Permanent Naţional al formaţiunii a decis boicotarea aşa-numitelor dezbateri pe marginea sistemului electoral uninominal deoarece ar fi un joc organizat de PD şi Vlad Plahotniuc pentru mimarea unor dezbateri publice, care nu au nimic în comun cu identificarea unui sistem electoral cu adevărat benefic pentru cetăţenii Republicii Moldova.
„Aşa-numitele dezbateri sunt un spectacol de prost-gust, deoarece PD nu îşi doreşte să caute cel mai potrivit sistem electoral pentru Republica Moldova, ci doar să impună ”votul uninominal” care avantajează exclusiv Partidul Democrat, bifând, totodată, şi îndeplinirea uneia dintre condiţiile Comisiei de la Veneţia”, notează PAS.
În opinia PAS, schimbarea sistemului electoral reprezintă o capcană întinsă societăţii, prin care se induce în eroare populaţia precum că actualul sistem electoral este cauza stării deplorabile în care se află toţi. „Adevărul e că nu sistemul electoral, ci anume politicienii corupţi şi incompetenţi sunt cauza acestei situaţii grave. Şi tot ei caută mijloace de a rămâne în continuare la guvernare.”
PAS a anunţat disponibilitatea de a participa la dezbateri pe marginea identificării unui nou sistem electoral doar pentru alegerile din 2022, iar, în afară de modelul elaborat de PD, propune pentru discuţii implementarea sistemului proporţional cu liste deschise într-o singură circumscripţie electorală, după exemplul Olandei din 2017.
După finalizarea primelor audieri publice din Parlament privind reforma sistemului electoral, iniţiativa PD privind sistemul uninominal, revizuirea şi modificarea Codului electoral şi a legislaţiei conexe, Andrian Candu a menţionat că scopul dezbaterilor publice a fost ca cetăţenii să audă mai multe poziţii. „Poziţia autorilor proiectului este că votul uninominal ar fi cel mai bun la ora actuală. Dezbaterile vor continua şi vor fi axate pe criteriile de formare a circumscripţiilor şi cum pot fi reprezentaţi mai bine alegătorii din diaspora, minorităţile şi cetăţenii din stânga Nistrului.”
În context, reprezentanţii societăţii civile prezenţi la eveniment au declarat că se află pe baricade în raport cu afirmaţiile şi acţiunile Guvernării de la Chişinău. Astfel, Nicolae Panfil de la Promo-LEX a anunţat că aspectul principial pentru societatea civilă din Moldova este ca modificările legislaţiei electorale să fie făcute pentru Parlamentul din 2022.
„Deci, ca să fie clar, aceşti deputaţi cu mandatul lor actual nu pot să-şi creeze condiţii favorabile tot pentru ei înşişi. Cel puţin nu va fi etic. Haideţi să discutăm despre modificarea sistemului electoral în perspectiva anilor 2020-2022 iar până atunci având atâta timp să ne aşezăm şi să rezolvăm problemele stringente care au fost menţionate şi în Adresele Curţii Constituţionale. Au trecut trei luni, Parlamentul nu a făcut nimic pe această temă”, a notat reprezentantul Promo-LEX.
Vlad Gribincea de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a menţionat că orişicare proiect de lege răspunde la o problemă. Problema sistemului de alegeri din R. Moldova nu este în modul de alegere ci în clasa politică, în corupţie şi subordonarea administrativă. „Corupţia poate compromite orişice sistem, prin urmare de la schimbarea locului cifrelor rezultatul nu se schimbă. Problema reală este corupţia în clasa politică şi nu în modul cum aceşti politicieni sunt aleşi. Haideţi să nu deplasăm accentele şi să ne focusăm pe probleme reale care sunt: finanţarea partidelor, votul diasporei, reflectarea de către mass media a campaniilor electorale.”
„Dacă se doreşte atât de mult ca persoana să-şi aleagă deputatul în Parlament este posibil de a împărţi ţara în zece circumscripţii şi de a face liste pentru fiecare circumscripţie, iar omul să-şi aleagă singur deputaţii pe care îi vrea. Schimbarea sistemului de alegere nu este o prioritate. Urgent trebuie de înlăturat carenţele care s-au subliniat şi care trebuiau a fi înlăturate deja de o lună de zile”, a adăugat reprezentantul CRJM.
Elena Prohniţchi de la Asociaţia ADEPT a ţinut să atenţioneze că proiectul nu a fost susţinut fundamental de o argumentare care ar fi cel mai bun sistem. „Din start ni s-a înaintat o soluţie definitivă: sistem majoritar cu vot uninominal este soluţia cea mai bună şi cea mai corectă. Dar acest lucru este inacceptabil pentru noi. Orişice modificare a sistemului electoral urmează a fi discutată iar toate sistemele analizate, apoi selectată cea mai optimă variantă care să corespundă specificului şi realităţii R. Moldova.”
Parlamentul R. Moldova a anunţat că a doua rundă a dezbaterilor publice pe marginea proiectului care vizează votul uninominal va avea loc pe 5 aprilie.