Andrian Candu: Proiectul de lege privind eliminarea imunităţii, votat în prima lectură
alte articole
În cadrul şedinţei Parlamentului de joi, 30 martie, şeful legislativului, Andrian Candu a declarat că a fost iniţiată procedura de modificare a Constituţiei, ce ţine de eliminarea imunităţii deputaţilor. Majoritatea celor prezenţi în plenul Parlamentului au susţinut iniţierea acestei proceduri şi astfel au votat în primă lectură proiectul de lege.
„Este bineînţeles un subiect destul de controversat. Foarte mulţi deputaţi conştientizează necesitatea acestui proiect de lege şi absolut toţi, indiferent de profesie şi funcţia ocupată în ţară, absolut toţi trebuie să fie egali în faţa legii şi nu trebuie să existe nicio categorie de cetăţeni care are vreun privilegiu sau drepturi suplimentare sau o anumită protecţie”, a declarat Candu, conform privesc.eu, adăugând că din această categorie ar putea face parte şi preşedintele Republicii Moldova, „de aceea mă bucur că Parlamentul a avut voturile necesare, susţinut fiind de majoritatea parlamentară”.
Un alt proiect de lege discutat joi în Parlament, care face parte din „cum îl numim noi „pachetul anticorupţie” sau „pachetul de integritate”, este aprobarea legii privind formarea unei unităţi sau agenţii speciale de recuperare a bunurilor infracţionale”. Potrivit preşedintelui Parlamentului, prin împuternicirile care i-au fost oferite acestei agenţii, de Parlament va ajuta foarte mult în tot ceea ce ţine de recuperarea activelor, a pagubelor, inclusiv în frauda bancară.
Ce ţine de decretul de organizare şi desfăşurare a unui referendum consultativ pe patru subiecte, asupra cărora se doreşte ca poporul moldovean să-şi prezinte opinia, semnat marţi de şeful statului, Candu menţionează că „ideea referendumurilor consultative nu este rea deloc, e bine să existe o consultare cu cetăţenii Republicii Moldova”, adăugând că legea prevede anumite restricţii cu privire la subiectele pe care le poţi sau nu ridica în cadrul unui referendum „şi asta trebuie s-o examinăm suplimentar din punct de vedere juridic”.
„Consider personal, şi partidul din care fac parte, la fel, că este o idee populistă. Preşedintele Dodon nu face altceva decât să îşi continue campania electorală. Organizarea unui referendum privind numărul deputaţilor în Parlament mi se pare lipsită de oportunitate. Nu contează numărul deputaţilor, contează calitatea lor”, a mărturisit Andrian Candu, făcând referire la deputaţii care fac parte din majoritatea parlamentară.
Notabil este, totuşi, faptul că recent, Vasile Catarji, sociolog la Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-AXA” a ţinut să menţioneze că actuala majoritate parlamentară a fost formată din deputaţi ai oponenţilor politici, unii prin corupere, alţii fiind impuşi. Drept rezultat s-a ajuns la situaţia în care alegerile pe liste de partid, până la urmă, au dus la faptul că alegătorul nu se mai simte reprezentat în Parlament, ca urmare a traseismului politic.
Cât despre solicitarea preşedintelui Republicii Moldova a drepturilor constituţionale suplimentare de dizolvare a Parlamentului, şi anunţarea alegerilor parlamentare anticipate, Candu a precizat că în Republica Moldova au mai fost cazuri în care „unii foşti preşedinţi de stat au ridicat problema competenţelor şi s-au trezit, de fapt, cu lipsirea unor competenţe. Orice conflict de acest gen aduce doar pagube R. Moldova”.