În 100 de zile, Dodon a semnat acorduri de colaborare cu Rusia şi a luptat cu unionismul

La 100 de zile de ocupare a funcţiei de preşedinte, Igor Dodon s-a lăudat cu acţiunile sale pentru statalitate, acordurile de colaborare cu Federaţia Rusă, iniţiativele de introducere în programa şcolară a Istoriei Moldovei şi a limbii ruse, şi, desigur, cu proiectul de interzicere a unionismului pe teritoriul Republicii Moldova.
Igor Dodon (presedinte.md)
Maria Maevschi
29.03.2017

Igor Dodon, primul preşedinte al Republicii Moldova ales prin vot direct după 20 de ani, la 100 de zile de ocupare a fotoliului de şef de stat, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că, după cum scria şi în sutele de mii de broşuri distribuite cetăţenilor, ar fi realizat scopurile propuse în campania electorală.

Amintim că Dodon a declarat de mai multe ori că va restabili parteneriatul strategic de prietenie cu Federaţia Rusă şi colaborarea economică şi de reglementare a conflictului transnistrean, lucruri care, în opinia acestuia ar fi fost realizate în cadrul celor două vizite la Moscova şi a uneia din regiunea transnistreană.

„Fluxul de moldoveni care se legalizau a crescut foarte mult în ultimele zile, până la 20 martie, de aceea, la rugămintea mea personală, dl Putin a dat indicaţii şi s-a luat decizia ca legalizarea în Federaţia Rusă să fie prelungită până la 12 mai. Zilnic, mii de moldoveni trec procedura de legalizare, conform calculelor noastre, credem că până la 100 mii de cetăţeni ai RM trebuie să reuşească să se încadreze în această perioadă”, a declarat Dodon în cadrul conferinţei.

Notabil este faptul că şeful statului se laudă că moldovenii îşi pot legaliza şederea în Federaţia Rusă, şi doreşte să reintroducă în şcolile din Moldova predarea obligatorie a limbii ruse, dar se opune cu vehemenţă oricăror acţiuni care ar apropia Moldova de România, declarând chiar că pe teritoriul dintre Prut şi Nistru s-ar vorbi limba moldovenească, nu română.

Mai mult decât atât, acesta a decis chiar să solicite premierului Filip, demisia ministrului Educaţiei, Corina Fusu, pe motiv că a semnat la 23 martie, „o circulară adresată organelor locale de specialitate în domeniul învăţământului, prin care solicită desfăşurarea în perioada 27-31 martie a activităţilor consacrate marcării a 99 de ani de la unirea Basarabiei cu România”, lucru care l-a nemulţumit pe preşedintele Dodon.

Cu toate că se declară statalist, şi face tot posibilul să interzică tot ce este românesc pe teritoriul Republicii Moldova, Dodon nu vede în apropierea de Rusia o ameninţare asupra statalităţii Moldovei. „Următoarea posibilitate să discut cu liderul de la Kremlin va fi pe 9 mai la Moscova. Am dori să mergem, dar nu singuri, cu un grup de veterani, şi poate împreună cu garda de onoare a preşedintelui RM”, a specificat şeful statului.

În context, acesta a mai declarat că a „iniţiat un nou acord de parteneriat strategic cu Federaţia Rusă. Acest subiect a fost discutat atât cu dl Karasin care a fost în vizită oficială la Chişinău, cât şi cu dl Putin în cadrul întrevederii din 17 martie. Pe parcursul ultimilor 16 ani nu am avut acorduri semnate cu Federaţia Rusă”.

Totodată, Dodon a anunţat că la 3 aprilie, la Chişinău va avea loc un for, unde vor fi discutate subiecte importante care vizează Uniunea Euroasiatică. „Şi pe data de 3 aprilie, indiferent de poziţia primului ministru, noi vom semna un acord de colaborare cadru cu Uniunea Euroasiatică. Nu vă place ce face preşedintele, să mergem la referendum, să vedem ce spune poporul”, a menţionat Dodon, adăugând că în curând va „începe acţiunile de unificare a ţării”.

Preşedintele Igor Dodon s-a mai lăudat cu faptul că a prezentat Parlamentului un proiect de lege pentru interzicerea unionismului, amintind că el a fost cel care a venit cu iniţiativa de declarare a zilei de 2 februarie „Ziua statalităţii”, de predare în şcolile din RM a „Istoriei Moldovei” şi, mai nou, revenirea la predarea obligatorie a limbii ruse. „Au fost lansate mai multe acţiuni de educaţie patriotică şi combatere a acţiunilor de combatere a statalităţii”, a afirmat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor