Matei Dobrovie: România va fi marele perdant al falsului conflict geopolitic dintre Dodon şi Plahotniuc

Plahotniuc are nevoie de un “adversar” fals, cum este Dodon, pentru a mima confruntarea geopolitică, a crea o imagine pro-europeană executivului şi a distrage atenţia publicului de la problemele reale ale Moldovei, notează deputatul român.
Matei Dobrovie(USR),
Matei Dobrovie(USR), (Florin Chirila/Epoch Times)

Deputatul român USR Matei Dobrovie, vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile româneşti din afara graniţelor, susţine că marele perdant al falsului conflict geopolitic dintre Dodon şi guvernul (Plahotniuc) de la Chişinău va fi România, care va fi percepută de către cetăţenii R. Moldova ca un susţinător al regimului corupt şi fals pro-european. Marele câştigător va fi Federaţia Rusă.

Matei Dobrovie afirmă că intenţiile belicoase ale preşedintelui Dodon privind organizarea referendumului consultativ republican au rolul de a ”legitima” o falsă dispută geopolitică cu guvernul de la Chişinău.

“Vladimir Plahotniuc, oligarhul care controlează cabinetul de miniştri de la Chişinău, are nevoie de un ”adversar” politic pentru a distrage atenţia opiniei publice de la problemele reale ale R. Moldova - mimarea reformelor europene, alunecarea spre autoritarism a regimului politic (prin tentative de a modifica sistemul electoral, presiuni exercitate asupra jurnaliştilor de investigaţie şi opoziţiei), spălarea banilor mafiei ruse prin băncile moldoveneşti”, scrie deputatul român pe pagina sa de socializare.

În opinia lui Dobrovie, Plahotniuc are nevoie de Dodon şi pentru a crea o imagine pro-europeană executivului de la Chişinău în percepţia decidenţilor de la Bruxelles şi Bucureşti, a opiniei publice din România. O Republica Moldova ameninţată de un preşedinte care vrea să o integreze în sfera de influenţă a Rusiei poate fi salvată cu sprijinul financiar al UE şi al României.

“Pentru că Dodon ameninţă că va mistifica istoria României, chestiunea capătă o dimensiune emoţională puternică pentru opinia publică din dreapta Prutului. În realitate, Dodon a câştigat alegerile prezidenţiale cu sprijinul decisiv al lui Plahotniuc (televiziunile oligarhului au dus o campanie murdară împotriva candidatei pro-europene Maia Sandu)”, concluzionează vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile româneşti din afara graniţelor atenţionând că marele câştigător în această luptă geopolitică mimată cu succes la Chişinău va fi Federaţia Rusă.

Preşedintele pro-rus al R. Moldova, Igor Dodon, a semnat la 28 martie decretul cu privire la organizarea unui referendum consultativ republican. Cetăţenii R. Moldova sunt invitaţi să răspundă la 4 întrebări: abrogarea legii prin care miliardul sustras din sistemul bancar este transformat în datorie a cetăţenilor; învestirea preşedintelui cu atribuţii sporite pentru dizolvarea Parlamentului; reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71 şi studierea în şcoli a Istoriei Moldovei.