Partidul AKP câştigă alegerile în Turcia: Erdogan ameninţă că îşi va elimina inamicii
alte articole
Partidul Justiţie şi Dezvoltare al premierului Tayyp Erdogan s-a clasat pe primul loc, cu 45% din voturi, în urma alegerilor din Turcia, declanşând oficial o campanie de ”eliminare” a opoziţiei din Turcia.
"Nu va fi stat în stat, a venit timpul să îi eliminăm”, a declarat Erdogan în faţa miilor de susţinători adunaţi în Ankara.
Considerat de mulţi un ”dictator islamist”, Erdogan a fost implicat în ultima perioadă într-o serie de scandaluri de corupţie.
Principalul partid concurent, Partidul Republican al Poporului, a obţinut 28,5% din voturile alegătorilor şi ar putea obţine controlul asupra celui de-al doilea oraş ca mărime din ţară, Ankara.
Din cauza dubiilor cu privire la siguranţa şi onestitatea procesului electoral, zeci de mii de cetăţeni turci s-au mobilizat în încercarea de a stopa fraudarea alegerilor. Guvernul, organizator al alegerilor, şi-a manifestat de asemenea ”îndoielile” cu privire la siguranţa procesului electoral.
"Astăzi, oamenii se tem ca alegerile să nu fie fraudate. Ceea ce este îngrijorător e faptul că guvernul şi-a exprimat, de asemenea, îndoielile, în condiţiile în care el ar trebui să garanteze legitimitatea procesului”, a declarat primarul oraşului Ankara, Mansur Yavas.
Recent, Erdogan a decis interzicerea Twitter-ului şi apoi a Youtube-ului, pentru a-şi bloca contestanţii să disemineze înregistrări care ar dovedi nenumăratele acte de corupţie de care a fost acuzat.
Conform înregistrărilor publicate pe Youtube şi confirmate de autorităţile de la Ankara, Erdogan ar plănui, împreună cu oficialii cadrul Statului Major, o companie militară în Siria cu scopul de a-şi spori popularitatea în preajma alegerilor.
”Aceste cifre arată că Erdogan a supravieţuit scandalurilor fără prea multe pagube. Alegătorii au crezut că dacă Erdogan va cădea, vor cădea împreună cu el”, a declarat politologul universităţii Gazi din Ankara, Mehmet Okur.
Totuşi, natura opresivă la adresa opoziţiei politice, catalogată drept ”trădătoare”, ar putea aduce un impact negativ asupra stabilităţii din Turcia. Cel mai probabil, Erdogan ar plănui să candideze la alegerile prezidenţiale din luna august ceea ce ar intensifica şi mai mult criza politică din ţară.
"Acest lucru va înfuria liberalii, susţinătorii lui Gülen şi opoziţia laică. Erdogan va deveni mai autoritar, iar Turcia se va polariza, cu riscul unor revolte”, a anticipat Soner Cagaptay de la Washington Institute,.
Duminică, confruntările obişnuite din timpurile alegerilor s-au soldat cu moartea a cel puţin nouă persoane iar alte 20 au fost rănite.