Alegerile municipale din Turcia, vot critic de încredere pentru Erdogan

Alegerile municipale din Turcia vor avea loc duminică, 30 martie. De obicei, aceste alegeri nu sunt la fel de importante ca alegerile generale, însă de data aceasta ele vor fi un test serios pentru conducerea Partidului AK. Analiştii politici văd acest lucru ca pe un vot de încredere, în special pentru premierul Recep Tayyip Erdogan, care trece prin cele mai dificile momente din cei 12 de ani de domnie.
Recep Tayyip Erdogan (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)
Emel Akan
29.03.2014

Alegerile municipale din Turcia vor avea loc duminică, 30 martie. De obicei, aceste alegeri nu sunt la fel de importante ca alegerile generale, însă de data aceasta ele vor fi un test serios pentru conducerea Partidului AK. Analiştii politici văd acest lucru ca pe un vot de încredere, în special pentru premierul Recep Tayyip Erdogan, care trece prin cele mai dificile momente din cei 12 de ani de domnie.

Acesta este primul test de încredere după protestele din parcul Gezi împotriva guvernului, care au început în vara anului 2013, precum şi a acuzaţiilor de corupţie de la 17 decembrie împotriva lui Erdogan şi anturajului său.

Potrivit sondajelor recente, Partidul AK se situează încă în faţa având 40-45% sprijin, dar aceasta este o uşoară scădere în numărul total de voturi, comparativ cu cele 50 de procente în alegerile generale din 2011.

Rezultatul acestor alegeri locale va fi crucial în determinarea perspectivelor politice din Turcia. Erdogan este puternic criticat pentru politicile sale controversate recente şi pentru conducerea ţării spre un stat autoritar. În cazul în care Erdogan primeşte un sprijin politic mai mare de 40% la alegerile locale, el va căpăta încredere în a-şi consolida puterea în continuare şi poate decide chiar să candideze la preşedinţie în luna august 2014.

Potrivit unor comentatori, acest rezultat ar putea creşte riscul tensiunilor politice continue în ţară, iar Erdogan se poate confrunta cu dificultăţi suplimentare în gestionarea societăţii. Editorialistul cotidianului Hurriyet, Taha Akyol, a scris că ”Tendinţa de autoritarism a partidului de guvernământ creşte odată ce puterea creşte, ceea ce duce la reacţii ale diferitelor segmente ale societăţii. . . Devine dificil de a gestiona societatea, apărând, prin urmare, o problemă de administrare”, citindu-i în articolul lui pe analiştii politici proeminenţi Martin Lipset şi Giovanni Sartori.

Conform rezultatelor sondajelor recente efectuate de Konda Research pe 22-23 martie, suportul pentru partidul de guvernământ AK este de 46%, urmat de principalul partid de opoziţie, Partidul Popular Republican (CHP), cu 27%, şi de Partidul Mişcării Naţionaliste (MHP), cu 15%.

În ceea ce priveşte sprijinul mare oferit Partidului AK, în ciuda scandalurilor de corupţie, preşedintele Konda Research, Tarhan Erdem a spus într-o declaraţie scrisă: ”Astăzi, decizia politică ce se ia, nu ar trebui să fie înţeleasă ca aprobarea corupţiei. 77 % din public consideră că există corupţie. Majoritatea suporterilor Partidului AK, cu toate acestea, nu cred povestea de corupţie şi o numesc ”conspiraţie”. Un procent mic de suporteri al Partidului AK o cred dar spun că toate partidele sunt corupte, oricum, pentru a justifica”.

Un cetăţean care a dorit să rămână anonim a declarat pentru Epoch Times că a votat pentru Partidul AK în trecut, şi a adăugat: ”Regret că l-am sprijinit pe Erdogan. De data aceasta, voi vota pentru Sarigul (candidatul CPH pentru municipiul Istanbul - n.r.)”. Ea a criticat politica externă a lui Erdogan pentru găzduirea şi ajutarea opoziţiei siriene, şi atragerea Turciei în conflict cu Siria. De asemenea, ea s-a plâns despre cheltuielile uriaşe făcute de guvern pentru refugiaţii sirieni. Când a fost întrebată despre scandalurile de corupţie, ea părea mai puţin îngrijorată şi a spus: ”Alte partide sunt corupte de asemenea”.

Un alt cetăţean care susţine Partidul AK şi-a împărtăşit opiniile pe social media :”Eu îl susţin pe Erdogan, pentru că a ridicat interdicţia asupra vălului într-o ţară în care majoritatea este musulmană. Ne apropiem pas cu pas spre un sistem în care toată lumea este egală. Sunt sigur că va contribui mai mult la această ţară frumoasă fondată de Ataturk”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor