Turcii evită cenzurarea reţelei Twitter prin software-ul de criptare TOR

Folosirea software-ului de criptare TOR (The Onion Router) a crescut semnificativ în Turcia, după ce autorităţile au decis să blocheze accesul la Twitter în ţară.
. (Nicholas Kamm / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
26.03.2014

Folosirea software-ului de criptare TOR (The Onion Router) a crescut semnificativ în Turcia, după ce autorităţile au decis să blocheze accesul la Twitter în ţară. Programul permite stabilirea de reţele de comunicare anonime şi sigure. Reţelele TOR sunt suprapuse internetului, iar în schimbul de mesaje nu este dezvăluit adresa IP a utilizatorului, ceea ce conferă anonimat la nivelul reţelei, informează miercuri ziarul La Vanguardia.

Astfel se menţine secretul informaţiilor care circulă pe această reţea denumită şi 'darknet'. Accesarea obişnuită a internetului se face cu ajutorul unui browser care întoarce rezultatele direct de la sursă. Astfel, căutările, informaţiile descărcate, data şi locul de unde au fost accesate pot fi urmărite uşor. Softurile ca TOR împart si direcţionează traficul printr-o reţea anonimă mondială, iar rezultatele nu sunt accesate de la o singura sursă, ci de la toate calculatoarele online care deţin informaţia căutată, fiind mult mai greu de urmărit si de detectat.

Potrivit datelor furnizate de acest serviciu, utilizatorii turci au început în ultimul timp să folosească masiv platforma, după blocarea la 21 martie a reţelei Twitter de autorităţile turce.

Directoratul pentru Comunicaţii al Turciei (BTK), însărcinat cu protecţia informaţiilor, a ordonat blocarea accesului la Twitter în ţară, sub pretextul că reţeaua a refuzat să respecte sentinţele dictate de tribunal privind atingerea adusă vieţii private sesizată de mai mulţi utilizatori.

După ce interdicţia împotriva acestei reţele a atras numeroase critici internaţionale, guvernul turc a spus că Twitter este 'părtinitor' şi că a fost folosit pentru a pune la cale o campanie 'sistematică de defăimare' a guvernului premierului Recep Tayip Erdogan,

Săptămâna trecută, fostul tehnician al NSA Edward Snowden, cunoscut pentru a fi dezvăluit programul de supraveghere masivă al guvernului american, a recomandat acest software ca măsură de securitate când a răspuns la una din întrebările puse în timpul videoconferinţei difuzate în cadrul Festivalului multidisciplinar South by Southwest (SXSW).

Snowden a explicat că TOR este o reţea foarte sigură şi greu de atacat. Pentru agenţiile de informaţii atacarea sistemului TOR 'este incredibil de dificilă', aşa cum le este la fel de greu să supravegheze intrările sau ieşirile din TOR, a asigurat el.

Programul este 'open source' pentru Linux, Mac şi Windows şi poate fi descărcat gratuit de pe pagina web a TOR Project. Numărul utilizatorilor care vor ca activitatea lor să rămână anonimă a crescut, partea ascunsă - 'darknet' - a internetului fiind folosită frecvent de jurnalişti sau de persoanele care vor să facă publice informaţii secrete, cum este cazul lui Edward Snowden sau Julian Assange.

Internetul invizibil, ascuns sau întunecat, este zona care nu e indexată de motoarele de căutare şi este greu de urmărit şi de analizat. Conform unor estimări, partea invizibilă a internetului ar reprezenta 96% din volumul total, fiind de 500 de ori mai mare decât volumul internetului vizibil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor