Negociatorul achiziţionării de rachete chinezeşti de către Turcia, pus pe liber

(JUNG YEON-JE / AFP / Getty Images)

Turcia l-a demis joi pe Şeful Subsecretariatul pentru Industria Apărării (SSM) Murad Bayar, care a avut un rol central în negocierile dintre Turcia şi China privind achiziţionarea unui sistem de apărare anti-rachetă, scrie Reuters.

Aliaţii NATO şi-au exprimat îngrijorarea atunci când Turcia a anunţat în septembrie că a ales să încheie un contract în valoare de 3,4 miliarde de dolari cu China privind achiziţionarea unui sistem de apărare anti-rachetă cu rază lungă FD-2000. Turcia precizase atunci că Beijing-ul a oferit condiţiile cele mai competitive şi ar fi permis şi o linie de co-producţie cu Turcia.

Ulterior, oficialii departamentului de apărare de la Ankara s-au mai răzgândit. Se pare că Turcia urmează să renunţe la contractul cu furnizorul China Precision Machinery Import-Export Corp (CPMIEC) deoarece „un număr de noi factori şi parametri au ieşit la suprafaţă din luna septembrie, ceea ce ne forţează să-l reanalizăm dintr-o perspectivă mai largă”, a precizat oficialul turc.

Decizia finală asupra contractului va fi luată de Comitetul Executiv al Industrie de Apărare din Turcia condus de premierul turc Tayyip Erdogan, din care a făcut parte şi şeful SSM Murad Bayar.

NATO a făcut presiuni constante asupra Turciei încă de la anunţarea deciziei de a contracta producătorul chinez, din motive de securitate, şi pentru ca aceasta contravine indicaţiilor făcute de T–LORAMIDS, specializată în industria militară. Turcia mai putea alege din opţiunile oferite de furnizorul franco-italian SAMP/T şi de americanii de la Raytheon.

Sistemul de apărare construit de China nu poate fi integrat în sistemul comun de apărare aeriană al NATO şi a Statelor Unite şi ar putea strica relaţia Turciei cu Alianţa, au precizat oficialii Statelor Unite şi ai Alianţei Nord Atlantice.