Negociatorul achiziţionării de rachete chinezeşti de către Turcia, pus pe liber

(JUNG YEON-JE / AFP / Getty Images)

Turcia l-a demis joi pe Şeful Subsecretariatul pentru Industria Apărării (SSM) Murad Bayar, care a avut un rol central în negocierile dintre Turcia şi China privind achiziţionarea unui sistem de apărare anti-rachetă, scrie Reuters.

Aliaţii NATO şi-au exprimat îngrijorarea atunci când Turcia a anunţat în septembrie că a ales să încheie un contract în valoare de 3,4 miliarde de dolari cu China privind achiziţionarea unui sistem de apărare anti-rachetă cu rază lungă FD-2000. Turcia precizase atunci că Beijing-ul a oferit condiţiile cele mai competitive şi ar fi permis şi o linie de co-producţie cu Turcia.

Ulterior, oficialii departamentului de apărare de la Ankara s-au mai răzgândit. Se pare că Turcia urmează să renunţe la contractul cu furnizorul China Precision Machinery Import-Export Corp (CPMIEC) deoarece „un număr de noi factori şi parametri au ieşit la suprafaţă din luna septembrie, ceea ce ne forţează să-l reanalizăm dintr-o perspectivă mai largă”, a precizat oficialul turc.

Decizia finală asupra contractului va fi luată de Comitetul Executiv al Industrie de Apărare din Turcia condus de premierul turc Tayyip Erdogan, din care a făcut parte şi şeful SSM Murad Bayar.

NATO a făcut presiuni constante asupra Turciei încă de la anunţarea deciziei de a contracta producătorul chinez, din motive de securitate, şi pentru ca aceasta contravine indicaţiilor făcute de T–LORAMIDS, specializată în industria militară. Turcia mai putea alege din opţiunile oferite de furnizorul franco-italian SAMP/T şi de americanii de la Raytheon.

Sistemul de apărare construit de China nu poate fi integrat în sistemul comun de apărare aeriană al NATO şi a Statelor Unite şi ar putea strica relaţia Turciei cu Alianţa, au precizat oficialii Statelor Unite şi ai Alianţei Nord Atlantice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe