Parlamentul german intenţionează să-l audieze pe Snowden în Moscova
alte articole
Cu susţinerea coaliţiei guvernamentale şi a cancelarului Angela Merkel, comitetul Parlamentului german vrea să se întâlnească, în Moscova, cu fostul agent al CIA şi NSA, Edward Snowden, a notat, joi, Reuters.
Coaliţia stânga-dreapta de la putere a refuzat cererea opoziţiei, care îşi dorea ca Snowden să vină în Germania pentru a depune mărturie cu privire la supravegherea în masă a cetăţenilor germani de către Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA).
Practicile NSA au devenit o problemă majoră politică în Germania, care este sensibilă la abuzurile de acest gen din cauza trecutului nazist şi comunist. În plus, Snowden a dezvăluit că NSA a monitorizat convorbirile telefonice ale lui Merkel, incident ce a provocat o răcire a relaţiile dintre Statele Unite şi Germania.
Liderul comitetului de investigaţie german, Christian Flisek, spune că o întâlnire cu Snowden în Moscova nu ar avea caracterul unei audieri ci ar fi mai degrabă o şansă ca membrii acestuia să obţină o imagine aprofundată asupra lui Snowden.
Membrii comitetului ar fi vrut, de exemplu, să-l întrebe direct pe Snowden dacă vrea sau nu să se întoarcă în Statele Unite, a declarat Flisek pentru ARD. Flisek spune că Snowden va fi cel care decide dacă vrea să se întâlnească cu delegaţia germană în Moscova, o întâlnire ce ar trebui să aibă loc până pe 2 iulie.
Verzii şi partidele de stânga au votat împotriva măsurii, deoarece vor ca Snowden să vină în Germania pentru audieri. Coaliţia lui Merkel a votat împotriva acestei decizii. Snowden spune că ar vrea să fie interogat în Germania. Dar guvernul german a transmis comitetului că nu poate asigura că Snowden nu va fi reţinut şi posibil extrădat către Statele Unite după ce ajunge în Germania.
În 2013, Rusia i-a acordat lui Snowden azil politic timp în pofida faptului că Statele Unite vroiau ca Moscova să-l trimită acasă pentru a se confrunta cu acuzaţiile penale emise, inclusiv cele de spionaj, pentru publicarea programelor secrete de supraveghere ale Statelor Unite.
Luna trecută, Snowden susţine că nu se află sub controlul guvernului Rusiei şi că nu i-a acordat Moscovei niciun document al agenţiilor de informaţii americane în timpului şederii în Rusia, care a durează de aproape un an.