Casa Albă negociază în secret cu Hamas de peste şase luni
alte articole
Oficialii Statelor Unite au ţinut în secret discuţii purtate, în ultimele şase luni, cu gruparea teroristă Hamas privitoare la rolul acesteia în noul guvern unit palestinian, conform declaraţiilor a doi diplomaţi seniori.
Întâlnirile au avut loc între intermediarii Statelor Unite şi conducerea grupării Hamas, în afara Fâşiei Gaza, în ţări precum Egiptul, Qatar şi Iordaniei. Printre subiectele discutate de aceştia s-a aflat acordul de încetare a focului cu Israelului şi noul guvern unit dintre Hamas şi Fatah.
Conform celor doi diplomaţi, unul american şi unul palestinian, în timpul discuţiilor, Hamas a dat asigurări ce au permis Statelor Unite să susţină autoritatea palestiniană, în ciuda presiunilor imense venite din partea guvernului israelian, care cere Washingtonului să condamne organizaţia Hamas. Printre asigurările date de Hamas s-a aflat şi hotărârea de a menţine un acord de încetare a focului cu Israelul.
”Administraţia noastră trebuie să audă de la ei că acest guvern de unitate se va mobilizeze către alegeri democratice, şi către un context mai paşnic cu întreaga regiune”, a declarat un oficial american. Declaraţiile sale au fost efectuate sub protecţia anonimatului, deoarece poziţia oficială a guvernului Statelor Unite exclude complet discuţiile cu Hamas.
Pe de altă parte, purtătorul adjunct de cuvânt al Departamentului de Stat, Marie Harf, a negat discuţiile cu Hamas.
”Aceste afirmaţii sunt complet neadevărate. Nu există un astfel de canal secret de comunicaţie. Poziţia noastră privitoare la Hamas nu s-a schimbat”, a declarat Harf.
Guvernul Statelor Unite a negat categoric, timp de mai mulţi ani, că duce negocieri cu Hamas. Asistentul Secretarului de Stat pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, Victoria Nuland, spunea în 2012, pe când era purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, că afirmaţiile conform cărora Statele Unite şi Hamas au deschis un canal de comunicaţie sunt ”bizare”.
”Vreau să spun că aceste afirmaţii sunt complet neadevărate. Nu există un astfel de canal ascuns. Poziţia noastră privitoare la Hamas nu s-a schimbat”, a declarat Nuland în timpul unei conferinţe de presă.
Un purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a refuzat să comenteze, miercuri, pe această temă.
Totuşi, miercuri, Secretarul de Stat John Kerry a confirmat că SUA va coopera din necesitate cu noul guvern palestinian. ”Vom urmări acest guvern foarte îndeaproape, aşa cum am spus din prima zi, pentru a ne asigura cu certitudine că respectă fiecare lucru promis şi că nu depăşeşte linia„ a declarat Kerry.
SUA a declarat că noul guvern de tranziţie, condus de Autoritatea Palestiniană prin Rami Hamdallah, reprezintă un pas important către încheierea conflictului care durează de şapte ani dintre facţiunile politice palestiniene. Hamas controlează Fâşia Gaza iar Fatah controlează Cisiordania.
Oficialii de la Tel-Aviv au fost alarmaţi de anunţul făcut de Kerry, declarând vehement că Statele Unite avansează terorismul.
”Dacă administraţia Statelor Unite vrea să avanseze pacea, ar trebui să ceară (Autorităţii Palestiniene, Preşedintelui Mahmoud) Abbas să-şi termine pactul cu Hamas şi să se reîntoarcă la discuţiile de pace cu Israelul. În schimb, (SUA) îi permite lui Abbas să creadă că este acceptabil să formeze un guvern cu o organizaţie teroristă”, au comunicat oficialii israelieni.
Când Hamas a preluat controlul Fâşiei Gaza în iunie 2007, quartetul negociatorilor de pace ai Orientului Mijlociu au stabilit trei condiţii necesare pentru ca grupului islamist să fie recunoscut diplomatic la nivel internaţional. Aceste condiţii includ recunoaşterea statului Israel, respectarea acordurilor diplomatice anterioare şi renunţarea la violenţă. Oficialii israelieni au scos în evidenţă declaraţiile efectuate recent de conducerea Hamas, care dovedesc că gruparea intenţionează să continue conflictele armate împotriva statului Israel.
În ultimii ani, Hamas a dezvăluit că a purtat discuţii cu cel puţin cinci ţări europene.